Hroznové potešenie.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pre všetkých, ktorí milujú hrozno v akejkoľvek podobe a nedajú naň nikdy dopustiť. korpus: 4 vajcia, 120g práškového cukru, 100 g polohrubej múky, 20g škrobu /Solamyl, Gustin/, 1 ČL prášku do pečiva

POSTUP PŘÍPRAVY

Bielky vyšľaháme dotuha, žĺtky s cukrom do penista, múku zmiešame so škrobom a práškom do pečiva. Múku a bielky striedavo pridávame k žĺtkom a zľahka premiešame. Preložíme do vymastenej múkou vysypanej tortovej formy a pečieme 25-30 minút na 180 stupňov. Necháme vychladnúť a prekrojíme na dva pláty.

Plnka: 500g tvarohu, 250 ml šľahačkovej smotany, 6 plátkov /alebo 6 PL práškovej/ želatíny, 6-10Pl vody /studenej/,150 g práškového cukru, šťava z 1 citróna Tvaroh vymiešame s cukrom a citrónovou šťavou, želatínu na pár minút namočíme do studenej vody a potom si ju dáme rozpustiť. Ja osobne si ju dám do sklenej misky a tú položím na hrnček s vriacou vodou. Postupne sa želatína rozpúšťa a ja len miešam /tak sa nestane, že dosiahne bod varu a koláčik sa nevydarí/, potom k želatíne primiešam dve lyžice tvarohovej zmesi-to aby sa nesekla a celé to primiešam k tvarohovej plnke. Smotanu vyšľahám dotuha a zľahka primiešam k tvarohu. Plnku natriem na spodok korpusu /asi 2/3/ a priložím druhý plat. Zvyšnou plnkou potriem vrch a boky. /Ak chcem mať istotu, dám si spodný plát na podložku, okolo založím obruč z tortovej formy, naplním, dozdobím, nechám chvíľu v chlade stuhnúť, zložím obruč, natriem boky./
Na vrch potrebujeme 300g zeleného a 300 g tmavého hrozna, 1-2 balíčky číreho tortového želé. Najlepšie je použiť hrozno s veľkými bobuľami, ktoré ja prekrojím a odkôstkujem /nie je to žiadna strašná robota, ide to ľahko/. Dám si na vrch jednu vrstvu hrozna, zalejem troškou želé a naukladám ešte jednu vrstvu hrozna, prelejem zvyšným želé. Nechám stuhnúť a boky torty obsypem pomletými orechmi. Tortové želé pripravím podľa návodu a nechám 2-3 minútky postáť, aby nestieklo z torty. Používam radšej dve, aj keď ich neminiem celé. Ak zostane aj hrozno, môže sa poukladať do misiek, zaliať zvyšným želé a rýchla maškrta je na svete. Hrozno nemusí byť dva druhy, ani v dvoch vrstvách, ale farebnejšie lepšie ukáže a keď sú dve vrstvy, tortička je šťavnatejšia.