SVIEČKOVÁ NA SMOTANE



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600-800 g sviečkovice - ja zvyknem použiť mäso z hovädzieho stehna, slaninka, 1 cibuľa, kúsok zeleru, 1 petržlen, 3-4 kúsky mrkvy, bobkový list, 4-5 zrniek celého čierneho korenia, 1 nové korenie, rasca, soľ, koliesko citrónu a citrónová šťava - prípadne ocot, sladká smotana, hladká múka

POSTUP PŘÍPRAVY

Takto ma to učila moja maminka a všetkým nám ohromne chutí....a vôbec s tým nie je veľa roboty, vyskúšajte, stojí to zato!!!!!! A čím dlhšie je mäsko v páce - tým je lahodnejšia!!!!!!

Mäso umyjeme a osušíme......
...koreňovú zeleninu nakrájame na kolieska, pridáme celú cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie a koliesko citrónu - ak nemáte citrón, čo sa stalo aj mne, prilejte asi deci octu a všetko spolu uvaríme asi v 1 l vody......
...nálev necháme pár minút prevrieť a odstavíme, kým nálev vychladne prešpikujeme mäso tenkými prúžkami slaniny....
... prešpikované mäsko vložíme do vychladnutého nálevu...
... a šup do chladničky. Môžeme to pácovať 2-4 dni, pričom mäsko denne obraciame. Ja ho zvyknem chystať deň dopredu, čím dlhšie ale stojí, tým je jemnejšie.
Je ďalší deň a začíneme variť. Mäso vyberieme, necháme trošku osušiť....
...sprudka ho opečieme zo všetkých strán na oleji.....
....pridáme uvarenú nadrobno pokrájanú cibuľu z nálevu....
... a zalejeme zeleninou a troškou vody z nálevu. Necháme dusiť, najlepšie v tlakovom hrnci hodinku až hodinku a pol, podľa toho či ste kúpili mladé alebo staré mäsko:-))).
Hotové mäso nakrájame na plátky.....
...a udusenú zeleninku rozmixujeme ručným mixérom, prípadne prepasírujeme cez sitko.....
...ak je omáčka dosť hustá prilejeme len samotnú smotanu, ak nie, rozmiešame ju s troškou hladkej múky a vlejeme do omáčky. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou - prípadne octom, kto má rád sladšiu pridá ešte KL cukru.
Mäsko šupneme späť do omáčky.....
.. a obed je hotový. My k tomu ľúbime makaróny ale klasická knedľa dá tomu tie správne "grády"!!! Dobrú chuť!