
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300 g tekutého medu, 2 veľké vanilkové tobolky odrody Vanilla planifolia
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Do sklenej nádoby si prelejeme požadované množstvo tekutého medu menej výraznej chuti a vône (volíme skôr nejaký lúčny med ako výrazný horský a pod.), ktorý sme si predtým mierne zohriali.
2. Tobolky si pozdĺžne rozrežeme a tupou hranou noža z nich vyškrabeme kaviár (kto nevie ako na to, nech pozrie môj recept na vanilkový extrakt, tam to mám nafotené).
3. Kaviár pridáme do medu a dobre ho v ňom rozmiešame.
4. Pridáme rozrezané tobolky a necháme aspoň týždeň lúhovať.
5. Po týždni med získa vôňu vanilky a jej jemnú chuť. Chutí vynikajúco.
POZN.
- vanilku môžeme nechať v mede aj pol roka
- vanilkový med môžeme použiť všade tam, kde pri pečení či varení píše použiť med
- kaviár má tendenciu držať sa na hladine, preto je potrebné med premiešavať
![]() |
Pozdĺžne rozrezaná vanilková tobolka |
![]() |
Kaviár z jednej tobolky |
![]() |
Kaviár pridáme do medu... |
![]() |
Vanilkový med |
![]() |
detail medu |