*♥*Slivkové gule zo zemiakového cesta*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g zemiakov uvarených v šupke, 2 vajcia, 10 PL mlieka, rovná čL soli, polohrubá múka dľa potreby ( u mňa asi 12 vrchovato naplnených PL ako základ cesta + cca 4 ďalšie PL) + slivky***** na pomastenie: maslo***** na posypanie: mak, práškový cukor podľa chuti
POSTUP PŘÍPRAVY
Zemiaky v šupe umyjeme a dáme variť. Vychladnuté ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Dáme na pomúčenú dosku, osolíme, pridáme celé vajcia, premiešame a postupne pridávame mlieko a múku. Cesto je spočiatku lepivé, nepríjemné, ale následným hnetením s múkou sa to zlepšuje. Pracujeme rýchlo.
 |
Tu je vypracované cesto |
 |
Vyhnetené cesto rozdelíme na dve, tri časti a sformujeme z nich valčeky |
 |
Slivky dobre umyjeme pod tečúcou vodou a vyutierame ich dosucha |
 |
Z valčekov cesta odkrajujeme primerane veľké kúsky |
 |
Ktoré dobre pomúčime a rozvaľkáme alebo len roztlačíme na placku |
 |
Do nej vložíme slivku a trpezlivo sa snažíme zabaliť ju do cesta, aby sa spoj neotvoril |
 |
Uff, uff! Slivky boli akési velikánske, takže po zabalení to boli guliskáááá :))) |
 |
Tých som ugúľala asi 7 - 8 a potom mi napadlo, že som slivky mohla prepoliť :-/ takže zvyšné som robila už z prepolených sliviek, aby to neboli také obrovité guliská. Gule varíme v osolenej vode 7 minút. Vyberieme, necháme odkvapkať a vložíme do misy, v ktorej máme pripravené maslo. Prikryjeme, aby sa maslo rýchlejšie roztopilo a potom ich varechou v mise jemne popreháňame, aby sa všetky pomaslovali. |
 |
Okrem gúľ som ušolichala z cesta aj zopár šúľancov, ktoré som v surovom stave zabudla odfotiť. Ale tu sú po uvarení spolu s guľami, pred posypaním |
 |
Posypeme makom zmiešaným s práškovým cukrom |