škvarkové - lekvárové pagáče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1200g polohrubej múky, 1 droždie, 1 vajíčko, asi 700ml- 800ml mlieka, 3 čl soli, trochu cukru, 600g škvariek, slivkový lekvár, vajíčko s vodou na potretie,

POSTUP PŘÍPRAVY

Musím sa s vami podeliť o túto dobortu, keď som minulý týždeň zašla ku kolegyni na pokec , akurát piekla tieto pagáče , povedala mi, nech počkám, kým sa dopečú , že ochutnám, keď som takú kombináciu ešte nikdy neokúsila. V tom momente sa u mňa ozvala zvedavosť, aj s pažravosťou a počkala som. Poviem vám, že lepšie som urobiť nemohla, tak mi chutili, že som sľúbila, že ich cez víkend vyskúšam, len som poznamenala, že musím zohnať škvarky. V tom sa kolegyňa otočila a strčila mi do ruky škvarky a ešte aj pre rodinu poslala na ochutnanie, hotových pagáčov. Sľub som dodržala, v sobotu som upiekla. Vzala som na koštovku, švagrinej, svokre aj k sestre a mali veľký úspech. Ešte by som na záver podotkla, že kysnuté cesto si môžete urobiť aj to svoje zaručene odskúšané, ja som ho robila len tak "od oka".

namelime si škvarky
z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, múku posolíme , vlejeme pripravený kvások a vlažné mlieko, vypracujeme cesto a necháme vykysnúť
hotové cesto vykydneme na dosku a len tak hala-bala rukami porozťahujeme po doske
na cesto dáme škvarky, ak sú dosť slané nesolíme, ak nie, tak môžme posoliť
krok 1 - preložíme 1/3 cesta zdola k stredu a zhora tiež, dúfam, že je to zrozumiteľne, vlastne to cesto prekladáme ako lístkové cesto
krok 2 - teraz z ľava do prava a z prava doľava, vždy 1/3 cesta
takto vznikne bochník
zase rukami roztlačíme cesto po doske
krok 3 - a ideme skladať zas, ale najprv z ľava do prava a z prava do ľava
krok 4 - a ďalej z dola hore a z hora dole
zase nám vznikne bochník a ešte raz roztlačíme rukami po doske a opakujeme krok 1 a 2
jednu polovicu cesta rozvaľkáme a povykrajujeme klasické pagáčiky , ja som pagače nepiekla asi 100 rokov, tak som trochu viac vyvaľkala cesto, tak vy tú istú chybu neurobte, potom necháme podkysnúť, potrieme vajíčkom rozšľahaným s vodou a upečieme
konečene sme sa dostali k tým plnemým lekvárom, takže druhú polivicu cesta vyvaľkáme, nakrojíme obdlžniky, naplníme lekvárom ( fotka s lekvárom mi nevyšla, ale isto si poradíte aj bez nej )
zatočíme, necháme podkysnúť, potrieme vajíčkom rozšľahaným s vodou a upečieme
hotové pagáčiky
hotové lekvárové pagáče