Smotanová citrónová zmrzlina



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

stava a kora z 3 vacsich citronov, pohar mlieka, 4 zltky, 3/4 pohara krystal. cukru, 2 pohare slahackovej smotany (1 pohar=1 kelimok od smotany),stipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Citrony poriadne umyjema a nastruhame koru (ked sa bojite chemie, kupte biocitrony a keby ze neverite ani tym, kupte susenu koru v obchode alebo ju vobec nedavajte), vytlacime stavu a primiesame cukor a stipku soli. V chladnicke nechame postat aj par hodin, kym sa poriadne nevychladi, obcas premiesame,aby sa cukor roztopil.
Teraz prichadza ta najtazsia cast: zohrejeme mlieko a vmiesame ho do zltkov, dobre rozmiesame a vratime do hrnca. Varime pomaly, za staleho miesania, NESMIE ZOVRIET, lebo sa vajicko zhrudkovatie a budete mat z neho "syr". Ohen treba vypnut,ked zacne masa hustnut a kozmickou rychlostou precedit cez sitko a schladit vo vodnom kupeli. Masu nechame v chladnicke poriadne vychladnut. Potom ju zamiesame so slahackovymi smotanami (nevyslahanymi) a citronovym "sirupom". Poriadne premiesame a dame mrazit. Kto nema zmrzlinovac, musi zmrzlinu pocas mrazenia niekolkokrat premiesat (preslahat).
Kludne mozete vyskusat aj s hocijakym ovocnym pyre, ta smotanova chut je uplne uzasna.

Ked nestihnete vypnut ohen pod mliekom a zltkami a masa zovrie, zacnu sa tvorit hrudky a nemate inu moznost ako tam prasknut aj bielky, doliat trosku mlieka, osolit a povarit. ked sa zacnu hrudky oddelovat od tekutiny, zlejte do gazy a zavesene nechajte odkvapkat. a mate mini-velkonocnu hrudku :-D Samozrejme,ze mne sa to podarilo,lebo som si myslela,ze bude lepsie,ked to zovrie ,-) Tu urcite NEodporucam pouzit hrnce s hrubym dnom,ktore dlho drzia teplo. radsej obycajny hrniec a poctive miesanie.