Vohrnoušky pani mlynárky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g polohrubej múky, štipka soli, 70 g práškového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 2 žĺtky, 1 balíček sušeného droždia (na 500 g múky), 70 g masla, 300 ml vlažného mlieka. Okrem toho slivky, mletý mak - cca 20 dkg, cca 10 dkg práškového cukru, maslo na potretie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Veľmi rada pečiem krajové špeciality a túto som objavila v časopise Knihovnička RECEPTY, kde sa oň podelila p. Anna Svatbíková z Tišnova. Píše sa tu, že je to vlastne variant klasických českých buchiet, akurát, že ovocie sa nebalí do buchiet, ale sa ohrnuje do podoby otvorených nepravideľných hniezd, alebo mištičiek. Vlastne odtiaľ aj ten názov Vohrnoušky.

A ako sa vlastne pripravujú: viď obrázkový postup

Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme vzísť kvások
Po vykysnutí kvásku, pridáme soľ, žĺtka, maslo, mlieko a vanilku.
Vypracujeme hladké nelepivé cesto.
Necháme cca 1 hodinu riadne kysnúť. Počas kysnutia cca 2 x cesto premiesime, prevzdušníme.
Po vykysnutí z cesta odkrojíme kúsky, z ktorých vytvarujeme alebo vyvaľkáme placky, ktorých okraje vytiahneme do strán.
Do stredu každej placky dáme odkôstkovanú roztvorenú slivku a do jej stredu ešte pridáme polovicu, alebo štvrťku slivky.
Prstami na každej strane cesto uchopíme a vytiahneme z nej smerom na horu dva cípy, ktoré opäť vrátime a stlačíme.
Mištičku so slivkami vo vnútri prenesieme do hlbšieho pekáča, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Vonkajšiu stranu každej misky potrieme roztopeným maslom. Ukladáme ich na tesno vedľa seba. V miske zmiešame mletý mak s práškovým cukrom. V každej mištičke nadzvihneme vrchnú slivku a nasypeme do vnútra makovú náplň. Slivku vrátime späť a makovú náplň nasypeme aj nahor. Nakoniec na každú mištičku nakapte troška roztopeného masla.
Pekáč dáme do vyhriatej rúry a dáme piecť. Ja som piekla na 180 C, dovtedy kým okraje nedostanú zlatistú farbu. Po vytiahnutí z rúry som ich ešte raz pretrela maslom.
A takto vyzeral jeden kúsok. Idú od seba dobre oddeliť, nakoľko boli riadne pomastené maslom.