BAVAROISE alebo pomarancova pena



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

80 g kvalitnej horkej cokolady ( u mna 72%-tna), 4 zltka, 1/2 vanilkoveho struku (mozete nahradit vanilkovym extraktom), 350ml plnotucneho mlieka, 120 g pr. cukru, 25 g hl. muky, 8cl pomarancoveho likeru ( u mna 2 PL pomarancovej aromy), 1 slahackova smotana , + 1 slahackova smotana na ozdobu, mozno ju nahradit slahackou v spray-i)

POSTUP PŘÍPRAVY

Dezert, ktorym mozno zavrsit akykolvek slavnostny obed, prip. veceru. Urcite nim nic nepokazite.:)

cokoladu nalameme na mensie kusky a nechame rozpustit nad parou (nepridavame ziaden tuk)
pripravime si pohare
do pohara dame 1-2 PL rozpustenej cokolady a urobime ozdobne vlny a to tak, ze pohybom ruky naklonime pohar do jednej strany, nechame stiec cokoladu, potom do naprotivnej strany, opat nechame stiect cokoladu. rovnako postupujeme pri dalsich dvoch stranach. robime vlnky vzdy akoby do kriza. Dufam, ze som to popisala zrozumitelne:)
tak nejako
tu su uz vsetky pohare ocokoladovane
ocokoladovane pohare odlozime bokom, aby cokolada zatuhla a ideme na krem
dame prevarit mlieko s vanilkovym strukom
zltka, cukor, muku a vychladnute mlieko ( nezabudnite vybrat vanilkovy struk) preslahame a dame varit nad paru
najprv som premiesala vsetky ingrediencie varechou a potom kratko preslahala rucnym mixerom. Misu prelozime nad paru a miesame uz iba varechou
za staleho miesania nad parou uvarime krem. Trvalo mi to asi 10 min. Krem nie je tuhy, mozno ako taky riedsi puding, on este chladnutim mierne stuhne. Odstavime k vychladnutiu, obcas premiesame a pridame pomarancovy liker . Ja som pridala aj struhanu koru z pomaranca, ale vobec to nie je potrebne a dcerke dokonca vadila v pene, takze radsej bez tej kory. Bolo to dost pomarancove iba s tou aromou.
kym kremik chladne, vyslahame tuhu slahacku
opatrne iba rucne zamiesame do vychladnuteho pomarancoveho kremu
naplnime pohare kremom a odlozime do chladnicky schladit. Vraj prikryte foliou vydrzia v chladnicke 2-3 dni.
pred podavanim ozdobime slahackou
xxx