Neodolateľné slané bryndzovo-syrovo-slaninkové koláče
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 500 ml mlieka, 40 g droždia, 3 lyžice kryštálové cukru, 600 g polohrubej múky, 2 lyžice soli a 100 ml oleja. PLNKA: 300 g bryndze, 1 kyslá smotana, 10 dkg údeného syra, 15-20 dkg nadrobno nakrájanej oravskej slaniny, 2 nadrobno nakrájané veľké cibule a nasekaná čerstvá petržlenová vňať (občas keď mám v chladničke kúsok nivy, postrúham aj ten) - všetko spolu premiešame
POSTUP PŘÍPRAVY
Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Do misy nasypeme preosiatu múku, soľ, olej a vykysnuté kvások a vymiesime cesto - necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme menšie kolieska. Poukladáme na vymastený plech, v strede každého koliečka urobím prstom širšiu jamku, kraje potrieme olejom a pridáme za lyžicu plnky - resp. čím viac tým lepšie ale nesmieme to prehnať aby nám pri pečení nevytekala na plech.
U nás sa koláče pečú vždy rovno z dvoch dávok a len sa tak po nich zapráši. Napriek tomu, že sú to kysnuté koláče chutia vynikajúce aj na druhý deň. Dobrú chuť:-)