Baklažány plnené syrom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny:
2 veľké baklažány (800 g), 20 g slnečnicového oleja, 100 g cibule, 8 g strúhanky, 100 g postrúhaného tvrdého syra /ementál/, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice kapár (nie je nevyhnutné), bazalka, mleté čierne korenie, 500 g rajčiakov, 10 g masla, voda, rajčiaková šťava, soľ.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
Baklažány ošúpeme, rozrežeme pozdĺžne na polovice a dužinu vyberieme do hĺbky 1/2 cm. Pripravené baklažány popražíme na tuku z oboch strán, asi 3 minúty z každej strany. Cibuľu a dužinu z baklažánov posekáme a opražíme na panvici s horúcim olejom. Podlejeme 4 lyžicami vody alebo vývarom a dusíme 10 minút. Pridáme strúhanku, postrúhaný syr, rozotretý cesnak, bazalku, kapary, mleté čierne korenie. Touto zmesou naplníme baklažány. Pokrájané ošúpané rajčiaky udusíme na tuku, osolíme, okoreníme, vložíme do ohňovzdornej nádoby vymastenej tukom spolu s naplnenými baklažánmi, pečieme 30 minút v rozohriatej rúre, desať minút. Pred dopečením polejeme rajčiakovou šťavou. Podávame so zemiakmi alebo s ryžou alebo ako samostatné jedlo.
Dobrú chuť.