Domáce lupáčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto:3 dcl mlieka, 1 dcl oleja, 1/2 kg hladkej múky(00 špeciál), štipka soli, 5 pol. lyžíc cukru, vajce, 50 g kvasníc, 1 vajce na potieranie plnka:pomleté orechy, cukor, horúce mlieko(presné pomery neviem, dávam od oka, prípadne sa dá použiť aj NUTELA, alebo iná plnka, ako kto má rád.

POSTUP PŘÍPRAVY

Mlieko spolu s cukrom mierne zohrejeme, aby bolo vlažné, pridáme rozdrobené kvasnice a čakáme cca 10-15 min. až bude hotový kvások. Pripravíme si múku, pridáme do nej štipku soli, vajce, olej a nakoniec kvások. Vymiesime jemné hladké cesto. Cesto zakryjeme útierkou a necháme na teplejšom mieste cca 20 min. kysnúť.Cesto niekoľkokrát zväčší svoj objem, rozdelíme ho na 2 približne rovnaké bochníčky. Každý z bochníčkov rozvaľkáme na kruh, ktorý rozdelíme na 12 trojuholníkov. Na širšiu časť trojuholníku dáme plnku, rohy k sebe, trošku rostlačíme a zamotáme lupáčiky. Pripravíme si plech s pečiacim papierom na ktorý lupáčiky ukladáme. Nakoniec potrieme rozšťahaným vajíčkom a dáme piecť na cca 180°C, pečieme cca 15-20 minút, pokiaľ niesu lupáčiky trochu zhnednuté viď. foto.
Prikladám aj fotky pred upečením a po, začala som fotiť neskoro :-)
Kto chce môže si aj posypať povrch makom, ja to nerobím. (Nutelu ako náplň tiež moc nepoužívam, lebo mi dosť vyteká)
Dobrú chuť!

pred upečením
po upečení