Malinové rohlíčky - lúpačky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 ml vlažnej vody, 200 ml kefíru alebo acidka, 5 lyžíc oleja, 1 vajce, 2 malinové pudingové prášky, 7 lyžíc kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 550 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia alebo 2 lyžičky sušeného. Okrem toho vajíčko + lyžica mlieka na potretie, mandľové lupienky na posypanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, pridáme droždie a nalejeme vlažnú vodu. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné ingrediencie - pridala som aj štipku soli a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť. Musela som prisypať ešte trocha múky. Nechala som ho kysnúť asi 1 hodinu. Potom rozdelíme na 18 rovnakých dielov, z ktorých vytvarujeme bochníčky. Tie necháme ešte 10 minút odpočinúť. Potom ich rozvaľkáme do oválu a zhrnieme do rohlíčkov. Dáme na papierom na pečenie vystlaný plech a necháme ešte 30 minút kysnúť. Pomašlujeme ich vajíčkom, do ktorého sme pridali lyžicu mlieka, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť. Piekla som na 180 C.

Rohlíčky sú úžasné, voňajú malinovo, majú rožovkastú farbu.
Objavila som ich na http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=7659