Banánova torta s parížským krémom - poťah z JOJO cukríkov / Silvinková 1. narodeninová tortička/

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Mramorový korpus: 4 vajíčka, 200 g práškový cukor, 250 g hladká múka, 150 ml oleja, 100 ml horúcej vody, 1 PDP a 4 ČL /kopcovité/ kakaa......Čokokrém alebo parížsky krém: na 1 250 ml/ šľahačku 33ˇ% sa dáva 100 g čokoláda a 1 smetafix /ja som dala na varenie od figara/..2 až 3 násobná dávka.......Poťah: 1 bal. jojo cukríkov cca 100 g, 2 PL vody, šťava z 1/2 citróna, tuk na vymastenie, potravinárske farbivo, plus cera vo veľkosti vlašského orecha - modré a zelené, práškový cukorcca 400 g a potom 150 až 200 g, škrobová múčka na pomúčenie aby sa cesto nelepilo...
POSTUP PŘÍPRAVY
Nafotila som detailný postup pre mamičky, pretože nie všade je to k dispozícií, verím že to pomože a poteší, že všetko nájdu pod jednou "strechou" ako sa hovorí. Ja som sa inšpirovala prácami Ivetky Š. /narcis/ - mramorový korpus a čokokrém /parížsky krém/ a poťah od Magdalena L. (meggienka) ID 798 - za čo dievčatám veľmi pekne ďakujem...samozrejme ja som si to prispôsobila môjmu drobcovi...verím, že sa poteší :o)))
 |
..z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, a potom pridáme 100 g práškového cukru...opať vyšľaháme... |
 |
...zvyšný cukor teda 100 g vymiešame so žltkami do penista... |
 |
..k vyšahaným žltkam s cukrom postupne pridáme olej všetko dobre zmixujeme mixérom, a hned pridáme horúcu vodu /nie vriacu!!!!....ja som dala vodu do kanvice a ked zovrela chvílu som počkala...každý má svoj spôbom ako/... |
 |
...pridáme múku zmiešanú s práškový cukrom /múku je dobre preosiať, aby tam neboli žiadne hrudky..zvykla som to robievať pri všetkých koláčikoch a skutočne sa to vyplatí/...k tejto hmote pridáme vyšľahaný sneh s cukrom a jemne premiešame....aby sa nám nevytratili tie bublinky... |
 |
..jednu tretinu cesta som si odobrala do menšej misy a dala som 4 ČL kakaa....takto máme pripravené cesta na mramorovanie... |
 |
..postupne nalievame cestička....1 PL kakaová hmota a 3 PL biela hmota...až kým sa forma nezaplní...samozrejme formu som vymastila tukom a posypala polohrubou múkou, na dno som ešte vystrihla kruh o priemere 26 cm papier na pečenie..istota, aby sa mi pekne torta oddelila od formy... |
 |
..upečený a vychladený korpus som predelila na 3 č asti.../korpus som robila 1 deň vopred/... |
 |
...taktiež den vopred si pripravíme krém, ktorý je potrebné poriadne vychladiť....tažke v mojom prípade 2 šľahačky a 2 100 g čokolády na varenie /figaro/ som dala pomaličky roztopiť... |
 |
...nechala som to pekne roztopené zovrieť a chvílu som to nechala varom, kým nezišli zopár bubliniek..a odstavila som...priebežne miešala...vychladené dala chladiť do chladničky a čakáme do druhého dňa... |
 |
..vychladené na druhý den ...pridala stužovač...smetafix a vymixovala mixérom do tuha ale veľmi krátko... |
 |
..na spodný korpus som natrela domáci ríbezľový džem... |
 |
...prichádza vrstva krému... |
 |
..naň poukladala banániky nakrájané na kolieska...opať prišla vrstva krému, a opakujeme daľšou vrstvou korpusu tentokrát bez lekváru...už iba krém, banány, krém, a korpus... |
 |
..takto vyzerala naplnená tortička...ešte nepoťahnutá krémom |
 |
..tu sa už chladí v chladničke potiahnutá krémikom :o)))) už sa teší na svoj nový modrozelený šat...xixi |
 |
..tak toto je príprava poťahu z jojo cukríkov...takte tanier som vymastila palmarínom, dala 2 PL vody, 3 PL modrého farbiva - tekuté, balík cukríkov, pokvapkala som ich citronovou šťavou z pol citróna, premiešala aby chytili modrý nádych a dala na minútku na 4 stupen do mikrovlnky...takto krásne nafučali...pozrite sa... |
 |
...horúcu masu som vsypala do 400 g práškového cukru a hnetacími metlami mixérom vy mixovala...ja som musela pridať ešte farbivo do požadovaného odtieňa....dala na chvíľku do chladničky aby masa nebola horúca...nevizeralo to vôbec vábne ale nakoniec sa práca ocenila xixixi... |
 |
...po vybratí z chladničky som pridala ešte cca 150 práškového cukru..ale pridávala som postupne cesto musí byť vláčne ani tvrdé ani tekuté aby sa nelepilo som podsypavala solamylom... |
 |
...tortu som položila na hrniec a na valček som zvinula cesto akokeby na závin a opatrne preniesla a položila na tortu...kraje som poobstrihovala a naprv som vyhladila vrh a postupne som jemnučko postupovala na boky aby nevznikla žiadna nerovzosť..zo zvyškom som si vyrobila srdiečka |
 |
..rovnako som postupovala pri zelenej farbe...a postupne som si formovala požadovaný tvar... |
 |
...tu som pomalym ukladaním začala tvoriť....jednotlivé srdiečka som prilepovala jemnučko vodičkou /nezabudnúť cestu musí byť pod fóliu - lebo veľmi rýchlo tvrdne/ a pracovať s menšími dávkami...koľko potrebujeme |
 |
...postupne naberalo to tvar... |
 |
...a takto to vyzerá ozdobené bielostriebornými perličkami :o)) |
 |
..iný pohľad ...v reze dodám zajtra po narodeninovej oslave...dúfam, že stihnem nafotiť... |
 |
...tortička v reze.. |
 |
...pripravené na papkanie... |