Tvarohový koláč s marhuľami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 g hladkej múky* 1 lyžička pr. do pečiva* 1 lyžička postrúhanej citónovej kôry* 100 g mletých mandlí* 100 g práškového cukru* 100 g masla* 1 vajce* 600 g marhúľ* 2 lyžičky citrónovej šťavy* tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy Plnka: 150 g masla* 200 g pr. cukru* 4 vajcia* 500 g jemného nízkotučného tvarohu* 1 vanilkový pudingový prášok

POSTUP PŘÍPRAVY

nižšie... Priznávam, trošku je opálenejší, hodina na pečenie je veľa.

Všetky mandle si pomelieme na mlynčeku.
Preosejeme si múku, pridáme kypriaci prášok, postrúhanú citrónovú kôru, 75 g (áno, len 75 g!) mandlí a práškový cukor...
...premiešame...
Pridáme pokrájané studené maslo, vajce a vypracujeme cesto...
... ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na 30 min. odpočinúť. Cesto je úplne jemnučké, suroviny sa rýchlo spoja.
Cesto si rozdelíme v pomere 1:2 (alebo na 3 časti)...
2/3 cesta natlačíme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (cesto by sa malo vyvaľkať a preniesť do formy, no mne sa trhalo)
Do zvyšného cesta vmiesime zvyšok mandlí, odložíme do chladu.
Zatiaľ marhule vložíme na minútu do vriacej vody (=horúca voda), scedíme, na minútku ich dáme do studenej vody...
...ošúpeme, vykôstkujeme, pokrájame a polejeme citrónovou šťavou (aby nesčernali).
Pripravíme plnku: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny, postupne zašľaháme žĺtky...
...pridáme tvaroh a pudingový prášok, prešľaháme...
...nakoniec opatrne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov...
Na cesto v tortovej forme rozotrieme plnku...
...uložíme marhule, na ktoré nastrúhame zvyšné cesto. Pečieme asi 45 minút pri teplote 175°C a potom 15 minút dopekáme iba na spodnom ohreve (podľa mňa to už nie je potrebné). Chvúľku necháme vychladnúť a uvoľníme formu.
Po cca 2 hodinách môžeme podávať (pre tých najmlsnejších) :) Posypeme práškovým cukrom.