Neapolské cannelloni

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
na cesto***400g hrubej múky, 4 vajcia, 1/2čl soli***500g mletého telacieho mäsa (ja som mala bravčové), 1PL olivového oleja, 150g surovej šunky, 150g šapiňónov, 2PL hl.múky, 2PL masla, 1/4 l mlieka, čierne mleté korenie, oregano, 1 žĺtok, rajčiaková omáčka podľa predošlého receptu (skrátená verzia bude pri obr.postupe), plátky tvrdého syra (originál má byť mozzarella) 3PL masla na vrch
POSTUP PŘÍPRAVY
Kto má rád talianske jedlá, ten si určite pochutí, nech vás nemýlia obrázky, robila som len polovičné množstvo.
 |
prísady na cesto riadne zmiesime a necháme aspoň 30 minút odpočívať, moje samozrejme oddychovalo dlhšie:o) aby sme si moc nezašpinili ručičky tak mňa to učili takto: na dosku nasypeme múku a do stredu klepneme jedno vajíčko... |
 |
...potom ho príborovým nožíkom zamiešame do múky |
 |
a postupne takto pridávame ďalšie a ďalšie vajíčko a potom už príde na rad ručné miesenie cesta, takto sa tak nezalepia nechtíky a prstíky:o) možno to ide aj v robote, no cesto je tuhšie tak som neskúšala... |
 |
hotovo a nechať oddychovať! zakryjeme aby neobschlo |
 |
na omáčku potrebujeme: 1 veľkú cibuľu, 500g rajčín z konzervy, 3 vetvičky čerstvej bazalky alebo 1čl sušenej, 5PL olivového oleja, 5PL rajč.pretlaku, 2čl kr.curku, 1čl soli, na hrot noža čierne korenie mleté
, na oleji do sklovita popražíme cibuľu a pridáme osatné prísady, necháme variť do zhustnutia a hotovú pretrieme cez sitko (stačí také redšie sitko, nech sa nenadrieme) |
 |
cesto vyvaľkáme na tenko, ja som použila len polovicu na cannelloni a z druhej polovice budú niekedy makové rezance, lebo cesto je fakt dobré, aj keď dosť prácne a v tomto teple som sa pekne zapotila, kým som ho vyvaľkala (ja chcéééém ten strojček na cestoviny čo má J.Oliver) |
 |
nakrájame na štvorce 10X10cm |
 |
uvaríme 7 minút a necháme odkvapkať |
 |
do zapekacej nádoby dáme rajčinovú omáčku |
 |
do každého štvorca dáme do stredu plnku, zatočíme a ukladáme do misy s omáčkou, mäsko nemám nafotené, lebo tentokrát som použila také ako robievam na lasagne, ale tu je postup na originál mäsko: na horúcom oleji opečieme mleté mäso, trošičku podlejeme vodou a dusíme 15 minút, potom pridáme na drobno pokrájanú šunku a šampiňóny. V druhom kastróliku opražíme múku na masle, zalejeme mliekom a ochutíme koreninami, pridáme žĺtok a spojíme s mäsovou plnkou. Ak treba, posolíme. |
 |
plníme a ukladáme |
 |
cannelloni zvrchu potrieme rajč.omáčkou ak náhodou zvýši mäsová plnka doplníme ju okolo, tak isto aj rajčinovú omáčku a naukladáme na vrch plátky syra a obložíme maslom |
 |
z polovičky cesta mi vyšli na dve zapekacie nádoby, zapekáme 15-20 minút v rúre |
 |
hotovo, je toho celkom dosť a to som vlastne robila polovičnú dávku |
 |
je to trochu piplačka, ale ja takéto veci niekedy robím tak, že mäso alebo aj omáčku si urobím deň pre tým a druhý deň sa len paprem s cestom, ale cestoviny sa samozrejme dajú kúpiť, no niekedy sa mi zacnie po takýchto pravých domácich |
 |
dobrú chuť! |