Letné menu z lístkového cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g listkove cesto SLANINOVO-HUBOVE: 125 ml mlieka,1 čl masla,2 čl hl .muka,olej,slanina alebo šunka,šampiony,por alebo cibulka,2-3 stručky cesnaku,kusok tvrdeho syra,provensalske korenie,1 vajce na potretie BANANOVO-RíBEZLOVY KOLAČ:1 banan,ríbezle alebo čučoriedky,džem,maslo,cukor JABLKOVY KOLAC:1 jablko,cukor,škorica,džem,horuca voda BAZOVY ĽADOVY NAPOJ:1 šalka čierneho čaju,1 šalka studenej vody,lad,citron alebo limetka,bazový sirup ĽADOVA KAVA: 1 čl inst.kavy,2 čl cukru,lad, 1,5 dcl studenej vody,mlieko alebo smotanka

POSTUP PŘÍPRAVY

.

Z mlieka ,masla a muky si uvaríme husty bešamel.Možete ho ochutit korením ,solou a mušk.orieškom.Nechame vychladnut.
Na troške oleja si orestujeme cibulku alebo por,slaninu ,šampiony a cesnak.
Do bešamelu zamiešame orestovanu plnku a nastruhame tvrdy syr.Premiešame a dochutíme bylinkami,solou a korením.
Lístkove cesto (500 g-kupujem v Lidli ) rozdelíme na polovicu.Jednu čast odložíme na kolače a druhu rozvalkame a rozkrojíme na štyri časti.Plnku rozdelíme na cesto a dobre uzavrieme .
Potrieme vajičkom a posypeme hrubou soľou.
Upečieme vo vyhriatej rure na 190 st asi 25-30 minut.Možete podávat studene alebo teple najlepšie s kopcom čerstvej zeleniny.Človek (rozumej žena ) sa z toho aj riadne naje.
Druhu čast cesta rozvalkame (nie príliš na tenko) a rozdelime na polovice.Jedno cesto natrieme džemom,navrstvime ríbezle zmiešane s cukrom a poukladame na vrch banan.Na druhu čast poukladame nakrajane jablka ,posypeme posypkou z cukru,škorice a masla.Okraje potrieme vajičkom.
Pečieme na 190 st asi 20 minut.Jablkový po vychladnutí potrieme glazurou z džemu a horucej vody.
A tí odvážnejší si ešte môžu urobiť aj ľadovu kavu: do šejkra (stačí aj flaška s vrchnakom) si dame kavu,cukor a studenu vodu,zatvoríme a riadne pohrkame až kym sa cukor nerozpustí a neurobí sa velka pena.Do šalky si pripravíme smotanku,zalejeme kavou a hotovo..