Maďarský guláš alebo pravý maďarský hovädzí perkelt - od našich južných susedov



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg hovädzieho mäsa, olej, 2 veľké cibule, 1PL mletej červenej papriky, 2 paradajky alebo 1 konzerva nakrájaných lúpaných paradajok, 2 papriky, 2PL paradajkového pretlaku, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mčk, (kto chce môže dať 1 dcl červeného vína)

POSTUP PŘÍPRAVY

Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso a pražíme, kým sa nezatiahne, potom pridáme 1PL mletej červenej papriky, pomiešame, prilejeme trošku vody, cca 1/2 dcl a pod pokrievkou dusíme do polomäkka. Keď sa šťava odvarí, prilejeme vždy len po 1/2 dcl vody, lebo mäso sa musí dusiť v hustej šťave, inak by malo varenú chuť. Cca po jednej hodine dusenia pridáme nakrájané paradajky, nakrájané papriky, 2 PL paradajkového pretlaku, osolíme, okoreníme a ďalej dusíme. Dusíme, kým nie je mäso mäkké, cca 2 hodiny. Pred odstavením pridáme nastrúhané strúčiky cesnaku a kto chce pred posledným zovretím môže pridať aj 1 dcl červeného vína. Na konci ak je šťavy málo, pridáme vodu koľko myslíme a dochutíme ak treba, necháme zovrieť. Dobrú chuť!

Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu.
...pridáme na kocky nakrájané mäso a pražíme, kým sa nezatiahne...
...potom pridáme 1PL mletej červenej papriky, pomiešame, prilejeme trošku vody, cca 1/2 dcl a pod pokrievkou dusíme do polomäkka.
Keď sa šťava odvarí, prilejeme vždy len po 1/2 dcl vody, lebo mäso sa musí dusiť v hustej šťave, inak by malo varenú chuť. Cca po jednej hodine dusenia pridáme nakrájané paradajky, nakrájané papriky, 2 PL paradajkového pretlaku, osolíme, okoreníme a ďalej dusíme.
Dusíme, kým nie je mäso mäkké, cca 2 hodiny.
Na konci pridáme nastrúhané strúčiky cesnaku a kto chce pred posledným zovretím môže pridať aj 1 dcl červeného vína.
Ak je šťavy málo, pridáme vodu koľko myslíme a dochutíme ak treba, necháme zovrieť. Hotovo.
Podávame s knedľou, haluškami, chlebom.... Dobrú chuť!!!