Patrikovi k meninám...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Aj keď ich má až 6.7., s kmotrou ich oslávil skôr, preto sme sa aj s tortou trochu poponáhľali. Na svetlý korpus: 4 vajíčka, 4 PL polohrubej múky,4 PL práškového cukru, 4 PL oleja, štipka soli , 1/2 prášku do pečiva, // na kakaový korpus: 4 vajíčka, 4 PL polohrubej múky, 4 PL práškového cukru, 4 PL oleja, štipka soli, 1/2 prášku do pečiva a 1 PL kakaa /najlepšie je holandské-farbou aj chuťovo/ // Na plnku. Salko, 1-2 maslá /alebo Hera/

POSTUP PŘÍPRAVY

Začínam tak, že si dám na 2,5-3 hodiny variť Salco /klasika: do hrnca dám vodu, ponorím zatvorené!!! Salco a varím-postupne prilievam teplú vodu, pretože sa varom dosť rýchlo odparuje, potom ho nechám dobre v studenej vode vychladnúť/.

Najprv si nastavím rúru na 200 stupňov vymažem tortovú formu a vysypem hrubou múkou. Oddelím žĺtky od bielkov, bielky vyšľahám dotuha so štipkou soli, žĺtky vymiešam do biela s cukrom a nakoniec pridám olej. Do vymiešaných žĺtkov striedavo pridávam múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh z bielkov, zľahučka premiešam a vylejem do pripravenej formy. Dám piecť asi na 30 minút. Potom nechám dobre vychladiť a tú istú formu si pripravím na kakaový korpus -ten pečiem takým istým spôsobom, ale do múky primiešam ešte kakao. Oba korpusy nechám dobre vychladnúť.
Najlepšie na druhý deň si ich prekrojím na dve časti / dobre ostrým nožom urobím zárez do hĺbky asi 2 cm, vezmem dobre silnú niť-najlepšie určenú na vyšívanie, vložím do zárezu po celom obvode, konce skrížim, urobím jednoduchý uzlík a len zaťahujem, kým sa korpus pekne rovnomerne neprereže/. Urobím si to s oboma korpusmi-takže budem mať 4.
Potom si jeden tmavý korpus narežem na asi 2 cm pásiky. Jeden zostane vcelku.
To isté si urobím so svetlým korpusom, jeden prerežem a jeden zostane vcelku.
Vrátim sa naspäť k plnke: salco vyšľahám do penista s maslom /alebo Herou/, ja som použila väčšie balenie Salca, preto som dala Hery dve. /Keďže sa mi aj napriek najväčšej snahe trochu seklo, pomohol mi trik od šikovných cukrárok: v mikrovlnke som roztopila trochu Cery a po malých lyžičkách som ju - ešte teplú opatrne a za stáleho šľahania vlievala do krému, kým sa pekne nespojil a nezostal hladký-na chuti to nie je poznať./
Na podložku si položím tmavý plát /ten vcelku/ natriem plnkou /kto má chuť, môže predtým ešte lekvárom/.
A poukladám pásy nakrájaných korpusov, pekne na striedačku, zľava doprava...dobre pritlačím a natriem plnkou...
a poukladám zvyšné korpusy, zhora dole...dobre pritlačím a natriem plnkou...
na vrch položím svetlý korpus a znovu dobre pritlačím...
Celú tortu potriem krémom a nechám schladiť. Povrch aj boky sa môžu posypať zomletými orechmi alebo nastrúhanou čokoládou, prípadne čokoládovou ryžou alebo poliať čokoládou. Ja som poťahovala s MMF.
Takto vyzerá na reze...
a ešte pohľad pred rozkrájaním...
... a ešte: Plutova hlavička je vyplnená punčovinou /aby nebola prázdna ((-: /