Jabĺčka v negližé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

jabĺčka * piškótové cesto z 2 vajec * olivový olej na osmahnutie * škoricový cukor na posypanie * a ak chcete, aj troška džemu do stredu jabĺčka *

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto nie je obyčajný župan z palacinkového alebo pivového cesta, toto je naozaj hodvábne negližé z piškótového cesta. Najradšej robievam doma toto cestíčko, pretože je veľmi nadýchané, smaží sa chvíľočku, a jabĺčka ostanú tvrdé a zároveň horúce. Preto to negližé.

1. Budeme potrebovať tento vercajch. Hlavne vydlabávatko na jabĺčka, to je najdôležitejšie náradie tohto pokusu ako nezjesť jablko len tak obyčajným spôsobom. Ostrý nožík, škrabku a spomínané vydlabávatko.
2. Jablká zbavíme šupiek,
3. .... a skúsime vybrať jaderníky tak, aby ostalo jabĺčka ostali celé.
4. Takto by to nejako mohlo vyzerať.
5. Keby sa Vám predsa len nedarilo vybrať jadrovník na prvý krát, vôbec si z toho nič nerobte, ja som jedno jabĺko tak zohyzdila, že som bola nútená zjesť ho ešte pred jeho šťastným koncom v olivovom oleji. Z dôvodov, o ktorých nebudem písať, som sa netrafila po celej dĺžke jadrovníka a jabĺčko začalo vyzerať ako sito.
6. Ďalej ich nakrájame asi na centimetrové kolieska. Nôž by ste mali mať čo najužší, aby sa jabĺčko nelámalo. Jabĺčka som ešte pokvapkala citrónovou šťavou, ale to vôbec nemusíte robiť.
7. Urobíme piškótové cesto z dvoch vajec. Ak by niektorá mamička nevedela, ako tento jednoduchý úkon urobiť, napíšem podrobný pokec.
8. Jabĺčka nedočkavo čakajúce na svoje hodvábne negližé.
9. Tu treba rýchle prsty, hoci nie sme v žiadnej tv súťaži. Jabĺčka rýchlo osmažíme na olivovom oleji, ani nestihnete pozerať po deťoch. Pracujte rýchlo, piškótové cesto rýchlo zhorí. Zvonku sa usmaží, ale vnútrajšok ostane trocha surový, moc nadýchaný, samozrejme podľa toho, koľko cesta spotrebujete na obalenie jedného kolieska. Ja ich obaľujem požehnane, manžel penu okolo jabĺčka zbožňuje a pravdupovediac, kvôli týmto jabĺčkam mi splní všetko, čo mi vidí na očiach :-)) Ak by ste začali skúmať detailnejšie fotografiu, tak neujde Vášmu očku, že jabĺčka sú ako v perinke. Preto používajte obracačku, nie vidličku, lebo vidlička by perinku potrhala.
10. Negližé popudrujte škoricovým cukrom, do stredu som capla troška jahodového džemu, a hlavne, papkajte ich ešte za horúca - sú veci, ktoré sa proste musia!!!