Osie hniezda kakaové a škoricové z kysnutého cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg polohubej muky 2,5 dcl mlieka 1 drozdie 3 polievkove lyzice krystaloveho cukru 1 vajce stipka soli kakao na posypanie vanilkovy cukor na posypanie skoricovy cukor na posypanie vajicko na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskor si pripravime kvasok, teda do trosky asi 2 dcl tepleho (nie horuceho) mlieka dame trosicku cukru a kvasnice. Pockame kym to zacne pracovat. Podotykam, ze to mlieko, v ktorom nechavame pracovat kvasok je uz zaratane v prisadach. Teda, ak dame zohriat 2 dcl mlieka, tak potom do zvysku cesta dame uz iba 0.5 dcl mlieka :) pisem to ako pre prvacikov ,)
potom pridame muku, zvysne mlieko, krystalovy cukor, stipku soli a vajicko. Dobre spracujeme cesto a nechame vykysnut. Ked uz je krasne vykysnute, tak si ho rozdelime na dve polky. Z jednej dokonca mozete spravit pecene buchty plnene lekvarom a z tej druhej osie hniezda, lebo recept na buchty je rovnaky. No ale k hniezdam, tak tu polku si rozvalkame na obdlznik, natrieme olejom, posypeme kakaom a vanilkovym cukrom. Zrolujeme cca 5 krat (podla toho ci chcete vacsie alebo take mensie) na dlhu roladku a potom ostrym nozom nakrajame na asi 2cm hrube roladky. Natrieme plech olejom a ukladame tieto hniezda na naolejovany plech s tym, ze konce mozeme zahnut pod osie hniezda, aby sa nam neotvorili. Len to rukou date pod to a jemne pritlacite dlanou, aby sa vam to pekne vytvarovalo na take ako je na obrazku. Skoricove sa robia rovnako, len miesto kakaa date skoricu a krystalovy cukor, alebo skoricovy cukor. Na vrch som to este potrela vajickom aby to bolo take krajsie. Dame do vyhriatej rury a pecieme na 200 stupnoch kym nemaju peknu farbu nepamatam si presne cas, ale cca 30-40 min. Ked ich vyberieme, tak ja som este rozpalene potrela studenou vodou, aby boli take lahodnejsie. posypeme cukrom, kto chce, kto nie, uz len pocka kym vychladnu a sup s nimi do brucha .... Je to dobre aj pre deti, tak jednohubky, mozete to zobrat aj v lete k vode, nic sa vam neroztecie a nerozpadne, proste vytiahnete zo sacku a dobru chut :) ak vam vela zostane, mozete aj zamrazit a potom len vytiahnete z mraznicky a mate cerstve zas. Len pre info, tolkoto hniezd mi vyslo len z polky davky, tak si to mozete zratat, kolko vam vyjde z celej :) ja som robila preto z polky tieto hniezda a z polky pecene buchty plnene lekvarom a vlastne z jedneho kysnuteho cesta mate 3 druhy sladkosti.