CELOZRNNE ZEMLE A BOCHNICKY*****SO SEMIACKOM

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hladká múka špeciál,20 dg tmavá celozrnná múka,20 dg grahamová múka,2 pl soľ,a čl cukor,2 pl celá rasca,2 pl sezamové semiačko,1 kocka droždia,3 stredné zemiaky, vlažná voda podľa potreby na posypanie:sezam,tekvicové a slnečnicové semiačko,ľanové semiačko

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme vo vode.Necháme trocha vychladnúť.Medzitým si preosejeme múku,pridáme soľ,cukor,rascu a sezam,rozmrvíme droždie.Do zmesi cez sitko scedíme vodu zo zemiakov a pretrieme uvarené zemiaky.Poriadne premiesime,aby vzniklo hustejšie cesto.Zo špeciál múky si necháme asi 15-20 dg bokom,tú použijeme pri robení bochníčkov na podsýpanie.Vodu tiež pridáme podľa potreby.Cesto necháme 2 hodiny kysnúť.Hotové cesto preklopíme na dosku,ktorú sme vysypali múkou a rozdelíme.Mne vyšlo 16 žemlí a 8 bochníkov.Vytvarované dáme na plech vyložený papierom na pečenie -3 plechy-necháme podkysnúť(10 minút),potrieme studenou vodou,posypeme semiačkom a dalších 10 minút cesto odpočíva.Vkladáme do vyhriatej rúry.Pečieme pri 200 st-10 minút,potom znížime na 170 a dopekáme asi 5-7 minút.
Ja upečené prikryjem mokrou vyžmýkanou utierkou,aby troška zmäkli.
Dodám aj foto,ak sa mi podarí z mobilu,lebo mám pokazenú kartu z foťaku.

Ale vraj sú výborné-pochvala od polovičky.