Jablkové lasagne



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 10 plátov lasagní * caa 5-6 jabĺk * škorica * kr.cukor * šťava z 1 citróna * ........... VANILKOVÁ OMÁČKA: * 100g maslo * 600ml mlieko * 2 PL hl.múka * 250g vanilkový jogurt * 2 vanilkové cukry * ................ TVAROH: * 250g tvaroh * 1 vanilkový cukor * 1 žĺtko * 1PL pr.cukor * .................. POSÝPKA : * 2 PL celozr.múka * 1 PL pr.cukor * plátok masla * 1/2 ML škorica + mandľové lupienky *

POSTUP PŘÍPRAVY

vanilka, škorica, jablká, tvaroh .... jednoducho skvelá chuť skĺbená v jednoduchom receptíku .....

- najskor si uvaríme VANILKOVÚ omáčku: .............- maslo necháme na miernom ohni rozpustiť, pridáme múku, urobíme svetlú zápražku
zásmažku zalejeme studeným mliekom a uvaríme bešamel - necháme chvílinku schladnúť .. nejakých 7-8 min .......... /nech to nemáme úplne vriace/
- potom tam primiešame vanilkové jogurty /stačia tieto úplne obyčajné Klasik - ako je na foto/
- a primiešame aj vanilkové cukry ... omáčka hotová
- jablká si zatiaľ nakrájame tenké plátky
a suroviny na tvarohovú plnku zamiešame
- zapekací pekáč vymažeme maslom a vysypeme strúhankou, natrieme časťou vanilkovej omáčky, položíme prvé pláty lasagní /NEPREDVÁRAME ICH!/.............. / ja som vždy jeden plát polila, keďže celý mi do pekáča nevojde/
- na poukladané lasagne položíme 1/2 naplátkovaných jabĺk, ktoré pokvapeme vždy citrónovou šťavou , posypeme škoricou, kr.cukrom a pokladieme 1/2 tvarohovej náplne .....................
a pocákame znova časťou vanilkovej omáčky a postup ešte 1x zopakujeme
a tu už je povrch - nalejeme tam ešte 125- 200ml vody /podľa šťavnatosti jabĺk - ja som dala 200/ .......................... ... posledné lasagne ako priložíme na povrch , popritláčajte všetko , aby sme vytlačili prípadný vzduch a lasagne nám mohli dobre absorbovať tekutinu z jabĺk, omáčky a vody/ a potom potrieme poslednou časťou omáčky .................... zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 35-40 min /teplota 180 stupňov/
- kým sa nám to pečie pripravíme si posýpku z masla, múky, pr. cukru a škorice
po 40 min pečenia vytiahnuté z rúry - po odstránení alobalu
- posypeme škoricovou posýpkou a posypeme mandľovými lupienkami /to samozrejme nie je povinnosť tie lupienky, mne sa tam páčili, tak som dala/ ..... dopečieme ešte 15 min pri tej istej teplote - už bez alobalu
- upečené ... strašne krásne to mimochodom vonia :) ... necháme vychladnúť aspoň do vlažna a až potom krájame
- povrch je chrumkavý z posýpky, vnútro šťavnaté plné jabĺk :) ...
a v piereze . Možno som sa moc rozkecala pri písaní postupu, ale snažila som sa popísať všetko, aby bolo každému všetko jasné ........................ prajem dobrú chuť