Višňové kostky s mascarpone



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: 4 vajcia, 18 dkg polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 20 dkg práškového cukru, 5 lyžíc teplej vody, 5 lyžíc oleja, 2 lyžice kakaa. Na višňovú plnku: 1 višňový kompót, 1 Zlatý klas. Na krém: 250 g tvarohu, 250 g mascarpone, 8 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice umu (alebo Amaretta), 250 ml šľahačkovej smotany, želatínový stužovač. Okrem toho detské piškóty, um (alebo Amaretto).

POSTUP PŘÍPRAVY

Ako prvé upečieme piškótu. Oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka spolu s práškovým cukrom vyšľaháme do biela, pridáme vodu, olej a znovu vyšľaháme. Potom vmiešame múku rozmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do vaječnej zmesy. Rovnomerne vylejeme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme na 180 C. Po upečení z piškóty stiahneme papier na pečenie a vrátime ju naspäť na plech. Medzitým si uvaríme višňovú plnku. Z višňového kompótu si odlejeme 0,5 dl šťavy. Odkôstkované višne so zvyšnou šťavou nasypeme do odmerky a dolejeme do 8 dcl vodou.
Vylejeme ich do hrnca, troška šťavy dáme bokom a dáme variť. V odloženej šťave rozmiešame Zlatý klas a keď višňová zmes vrie, prilejeme a varíme do zhustnutia. Mierne vychladnuté nalejeme na korpus. Piškóty vykúpeme v ume alebo v likére Amaretto a rovnomerne ich naukladáme na višňovú plnku. Necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme zmes s mascarpone. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme. Tvaroh, mascarpone, cukor, vanilkový cukor vyšľaháme a zľahka primiešame šľahačku. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu a pridáme do tvarohovo mascarponovo šľahačkovej zmesy. Túto plnku rovnomerne rozotrieme na višňovú plnku. Do odloženej šťavy (0,5 dcl) vmiešame práškovú želatínu, necháme troška naboptnať a potom pri nízkej teplote rozpustíme - pozor za žiadnych okolností nesmieme nechať prejsť varom. Vznikne nám poleva, ktorú vylejeme na koláč. Povrch prejdeme ozdobne vidličkou. Necháme riadne stuhnúť najlepšie do druhého dňa.
Tento koláčik som objavila na www.mimibazar.cz - Spero. Recept som mierne upravila.

Upečený tmavý korpus
Natretá višňová plnka - ja som do nej pridala aj malinový kompót
Na višňovú náplň naukladáme piškóty namočené v ume, ja som ich namáčala v likériku, ktorý sa nazýva Amaretto
Na piškóty vylejeme tvarohovo mascarpónovo šľahačkovú zmes. Keďže som mala doma mascarpone v 0,5 kg balení, dala som ho do plnky celé
Tu som vyfotila aké som použila mascarpone, šľahačkovú smotanu, želatínový stužovač a želatínu
Celý vrch polejeme 0,5 dcl šťavy, v ktorej sme rozpustili želatínu. Myslím si, že tej šťavy stačí aj menej, ja som ju tam celú ani nevyliala a vidličkou povrch ozdobíme
Koláč dáme stuhnúť do chladničky a potom ho už len nakrájame a papáme