Nedelne kolaciky.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto:
750 g BIOšpaldovej hrubej múky
500 ml mlieka
1 alebo 2 vajcia
200 g tuku (Hera)
2 lyžičky kryštálového cukru
1 kocka (42 g) kvasníc
1 lyžica práškového cukru
štipku soli
Na plnku:
1 mäkký tvaroh
štipku soli
med na osladenie
1 vanilkový cukor
1 žĺtok
hrsť hrozienok
1 lyžica bieleho jogurtu
lyžičku múky
sneh z 1 bielka
Budeme ešte potrebovať lekvár (najlepšie slivkový) a posýpku (mrveničku).

POSTUP PŘÍPRAVY

Mlieko ohrejeme, pridáme kryštálový cukor, rozdrobené kvasnice a necháme stáť v teple, kým vyplávajú na povrch. Do múky pridáme soľ, práškový cukor, mlieko s kvasnicami, vajcia a zmiešame. Tuk rozpustíme a pridáme do cesta. Spracovávame, kým sa cesto neprestane lepiť na misu aj varechu. Necháme v teple vykysnúť aspoň na dvojnásobný objem.

Potom ho rozvaľkáme na hrúbku prsta a vykrajujeme kolieska o priemere 6 – 7 cm. Keď kolieska trochu podkysnú, na každé pridáme lyžičku tvarohovej plnky, kraje pevne spojíme, bochníčky poukladáme spojenou stranou na vymastený plech (max. 3 vedľa seba na šírku plechu). Palcom urobíme do každého jamku, do ktorej vložíme lyžičku lekváru, kraje potrieme vajíčkom a vrch posypeme mrveničkou.

Pečieme vo vyhriatej rúre.