Jahodovo-čokoládová pusinka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 lyžičky kukuričného škrobu (gustin),2 lyžičky bieleho vínneho octa (alebo citrónovej šťavy), štipka pravej vanilky, 5 bielkov, 300 g krupicového cukru, 50 g kvalitnej čokolády na varenie, 500 ml šľahačkovej smotany, 450 g jahôd, 20 g opražených a nasekaných orieškov alebo postrúhanej čokolády.

POSTUP PŘÍPRAVY

Opäť sa mi zvýšili bielka, tak som rozmýšľala čo s nimi. Najprv som chcela urobit kladickú Pavlovu, ale potom som si spomenula na tento recept, ktorý som skúšala pred pár rokmi a ktorý ma zaujal kombináciou bielkov s čokoládou a kakaom.

Rúru predhrejeme na 140/120 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a naznačíme si na ňom kruh s priemerom 24- 26 cm. Škrob, ocot a vanilku vymiešame na hladkú pastu. Bielky vyšľaháme dotuha, potom postupne zašľaháme cukor a škrobovú pastu, až získame pevnú hmotu. Rozdelíme ju na dve časti. Do jednej zľahka vmiešame kakao a nastrúhanú čokoládu. Potom obidve polovice spojíme a len veľmi zľahka premiešame. Nanesieme na papier do guľatého tvaru. V strede vytvoríme miernu priehlbeninu pre náplň.
Okraje pusinky poprášime kakaom a špáradlom ho zatrieme do snehu. Semtam špáradlo vytiahneme, aby sneh vytvoril špičky.
Vložíme do rúry a pečieme (sušíme) hodinu. Potom rúru vypneme a pusinku v nej necháme ešte ďalšiu hodinu.
Jahody umyjeme a pokrájame na plátky. Menšie jahôdky necháme v celku aj so zeleným chvostíkom.
Dodnes som si myslela, ze na šľahanie je najlepšie smotana od Raja, ale po dnešnej skúsenosti musím povedať, že mám nového favorita. Keďže v obchode nemali Rajo, musela som si kúpiť tú čo mali - 33 %nu smotanu na šľahanie od AgroTami, s názvom Nitrianska smotana na šľahanie. Keď som ju otvorila, som si myslela že je pokazená, lebo v nej plávala takáto zrazenina - je odfotena na obrázku. Tá zrazenina chutila ako mascarpone, smotana mala určite viac tuku ako deklarovaných 33 %...
...preventívne som dala do šľahačky aj stužovač, ale myslím si, že ani nebol potrebný. Šľahačka mu zhustla v rekordne krátkom čase, nešľahala som asi ani 2 minúty, no priznám sa, tak rýchlo som šľahačku ešte v živote nevyšľahala...a výsledok? neskutočne hustá, tuhá, pevná šľahačka.
Vyšľahanú smotanu natrieme do stredu pusinky, okraje necháme voľné.
Na šľahačku pukladáme plátky jahôd - ja som ich do nej viacmenej popichala na stojáka ,-) Dozdobíme celými jahôdkami. Na záver posypeme posekanými opraženými orieškami alebo postrúhanou čokoládou.
Detail na pusinku.
Detail na rozrezanú pusinku, aby bolo vidno čokoládový sneh.