Môj prvý pokus o výrobu hrudky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Prvý pokus o výrobu hrudky sa skoro skončil neúspešne.Zachránil ma Miško,ktorý mal so mnou aj napriek neskorej nočnej hodine trpezlivosť.
POSTUP PŘÍPRAVY
10 litrov mlieka som dala do hrnca,zohriala na 45°C a pridala sýridlo.Mlieko som pomaly miešala 3 minúty.potom som ho odstavila a čakala cca 40 minút na ten zázrak,keď sa zrazí a pôjdem ho krájať. Mala som pripravený ten najväčší nôž,aký doma mám.Ale keď som odokryla pokrievku,moja radosť sa skončila.Žiadne krájanie sa nekonalo.mlieko nenabralo tú správnu konzistenciu ako sa píše v receptoch-tuhý jogurt.Tak som sadla za PC a hľadala spojenca,ktorý mi pomôže.Div sa svete.....našiel sa. Bol to Michal,ktorý mi radil cez net,ako ďalej v prípade môjho neúspechu pokračovať.
 |
Nakoniec o 03.00 sa mi podarilo čosi vykúzliť.Postupovala som podľa Miškových pokynov.Precediť cez plátno a dať do chladu.
Toto je už rozkrojený syr večer,keď som prišla z práce.No ale akosi sa mi nepodával...mal byť predsa inej konzistencie,hmmm.... |
 |
No...a moja obava,že som spravila niečo iné než syr sa potvrdila.Rozdrvila som hrudku veľmi ľahko,pretože sa mi podarilo miesto hrudky spraviť tvaroh. |
 |
Michal píše,že zo zostatku sa dá spraviť akože žinčica.Ja som si vymyslela iné,už keď som syr tak zorala..horúcu tekutinu som naliala do pohárov a dala do pary.Videla som to raz na dovolenke v Bulharsku.Domáci ovčie mlieko zavárali a tá chuť bola tak úžasná...pripomínala mi mliečnu polievku. |
 |
A stále mi to nedalo,čo by som s ostatkom ešte vyviedla,pretože mi toho zostalo akosi veľa a stále to tak super vypadalo,ako cmar,alebo niečo podobné.Zas ma napadlo,ako moja babička piekla chlieb a miesto vody dávala cmar.Tak som to skúsila aj ja.A div sa svete!!! S chlebíkom som mala väčší úspech. Ten sa podaril na prvý pokus. |
 |
Chlieb je krásne nadýchaný,aj keď zmes je kúpená v Lidl obchode...dala som miesto vody ten môj akože cmar,pridala ešte slnečnicové semienka a čakala,čo z toho bude.Bála som sa,že bude kyslý....ale nie je tomu tak.Je ľahúčky a nadýchaný...hotové nebíčko v papulke...ako vraví Janko Króner v seriáli Profesionáli.
Takže 10 litrov mlieka som využila na rôzne spôsoby.A ostatné zavarené budem používať pri peční...nech cesto lepšie kysne a je ľahúčke. |