Môj prvý pokus o výrobu hrudky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Prvý pokus o výrobu hrudky sa skoro skončil neúspešne.Zachránil ma Miško,ktorý mal so mnou aj napriek neskorej nočnej hodine trpezlivosť.

POSTUP PŘÍPRAVY

10 litrov mlieka som dala do hrnca,zohriala na 45°C a pridala sýridlo.Mlieko som pomaly miešala 3 minúty.potom som ho odstavila a čakala cca 40 minút na ten zázrak,keď sa zrazí a pôjdem ho krájať. Mala som pripravený ten najväčší nôž,aký doma mám.Ale keď som odokryla pokrievku,moja radosť sa skončila.Žiadne krájanie sa nekonalo.mlieko nenabralo tú správnu konzistenciu ako sa píše v receptoch-tuhý jogurt.Tak som sadla za PC a hľadala spojenca,ktorý mi pomôže.Div sa svete.....našiel sa. Bol to Michal,ktorý mi radil cez net,ako ďalej v prípade môjho neúspechu pokračovať.

Nakoniec o 03.00 sa mi podarilo čosi vykúzliť.Postupovala som podľa Miškových pokynov.Precediť cez plátno a dať do chladu. Toto je už rozkrojený syr večer,keď som prišla z práce.No ale akosi sa mi nepodával...mal byť predsa inej konzistencie,hmmm....
No...a moja obava,že som spravila niečo iné než syr sa potvrdila.Rozdrvila som hrudku veľmi ľahko,pretože sa mi podarilo miesto hrudky spraviť tvaroh.
Michal píše,že zo zostatku sa dá spraviť akože žinčica.Ja som si vymyslela iné,už keď som syr tak zorala..horúcu tekutinu som naliala do pohárov a dala do pary.Videla som to raz na dovolenke v Bulharsku.Domáci ovčie mlieko zavárali a tá chuť bola tak úžasná...pripomínala mi mliečnu polievku.
A stále mi to nedalo,čo by som s ostatkom ešte vyviedla,pretože mi toho zostalo akosi veľa a stále to tak super vypadalo,ako cmar,alebo niečo podobné.Zas ma napadlo,ako moja babička piekla chlieb a miesto vody dávala cmar.Tak som to skúsila aj ja.A div sa svete!!! S chlebíkom som mala väčší úspech. Ten sa podaril na prvý pokus.
Chlieb je krásne nadýchaný,aj keď zmes je kúpená v Lidl obchode...dala som miesto vody ten môj akože cmar,pridala ešte slnečnicové semienka a čakala,čo z toho bude.Bála som sa,že bude kyslý....ale nie je tomu tak.Je ľahúčky a nadýchaný...hotové nebíčko v papulke...ako vraví Janko Króner v seriáli Profesionáli. Takže 10 litrov mlieka som využila na rôzne spôsoby.A ostatné zavarené budem používať pri peční...nech cesto lepšie kysne a je ľahúčke.