Bliny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cca 16 kusov: 100 g hladkej múky, preosiatej, 35 g pohánkovej múky, 1/2 ČL soli, 1 ČL sušeného droždia, 125 ml mlieka, 80 g kyslej smotany, 1 vajíčko, olej, Na obloženie: 1) údený losos, kyslá smotana, kapary, kôpor, 2) syr s modrou plesňou a hruška, 3) feta, rukola, sherry paradajka, 4) sušená šunka a rukola 5) praženica a lososí kaviár...

POSTUP PŘÍPRAVY

Bliny sú tradičné ruské lievančeky z pohánkovej múky. Pohánková múka je veľmi zdravá, obsahuje rutín, ktorý podporuje pevnosť cievnej steny, takže je vhodná ako prevencia pred krčovými žilami. Tieto lievančeky sa pečú len na minimálnom množstve tuku, takže ich môžeme pokladať sa celkom zdravú chuťovku. Bliny môžeme obložiť rôzne, najčastejšie sa podávajú s miešanými vajíčkami a kaviárom z lososa, alebo s údeným lososom a kôprom. Sú vhodné na párty, ako zaujímavá pestrá chuťovka alebo ako ľahšia večera.

Obidve múky preosejeme a v mise zmiešame so soľou a droždím.
Mlieko aj kyslú smotanu dáme do kastrólika a na miernom plameni za stáleho miešania ohrievame, aby bola zmes vlažná. Zložíme z ohňa a do zmesi primiešame žĺtok.
Mliečnu zmes postupne pomaly vmiešavame do múky a vymiešame dohladka.
Vymiešané cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste, prípadne dovtedy, kým sa nezačnú tvoriť v ceste bublinky (ako na obrázku).
Z bielka vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do cesta zľahka, ale tak, aby vzniklo jednoliate cesto bez kúskov snehu.
Nepriľnavú panvicu zľahka vymastíme tukom (napr. olejom) a necháme zohriať na stredom plameni. Na panvicu pomocou dvoch lyžičiek kladieme cesto do tvaru lievančeka s priemerom cca 6 cm. Pečieme asi 2 minúty, kým sa na povchu neobjavia bublinky. Otočíme a dopečieme aj s druhej strany dozlata. Upečené bliny necháme trošku ochladnúť a ozdobíme.
Príklady na zdobenie blinov
Bliny s fetou, rukolou a cherry paradajkou. Fetu nakrájame na drobné kocky, uložíme na bliny, priložíme polovičku paradajky a pár lístkov rukoly. Zľahka osolíme, prípadne pokvapkáme balzamico octom.
Bliny s nivou a hruškou. Na bliny uložíme plátky syra s modrou plesňou a plátok hrušky.
Bliny so sušenou šunkou a rukolou.
A moje najobľúbenejšie - bliny s údeným lososom. Na každý blinček dáme lyžicu kyslej smotany (najlepšie creme fraiche), kúsok údeného lososa, posypeme kaparami a zdobíme čerstvým kôprom. A podávame s pohárikom vychladenej kvalitnej ruskej vodky ,-)