Hrášková polievka s mätou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 pór, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 200 g mrazeného hrášku, hrsť čerstvej nasekanej mäty, 2 lyžice masla, 150 ml smotany na šľahanie, 600 ml kuracieho aleho zeleninového vývaru, 2 plátky toastového chleba, soľ, čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Rada skúšam nezvyčajné kombinácie, preto ma táto polievka zaujala a hneď som ju musela skúsiť. Ako som sa neskôr dočítala, hrášok s mätou je tradičná anglická kombinácia. A musím dodať, že veľmi zaujímavá.

Cibuľu ušúpeme a nadrobno nakrájame. Pór rovnako umyjeme a nakrájame. Aby sme pór dôkladne zbavili všetkej hliny, ktorá sa zvykne schovávať medzi jednotlivými listami, narežeme si ho do takejto ružice. Pod tečúcou vodou z neho už potom veľmi ľahko vyplavíme všetku hlinu.
Kým čistíme a krájame cibuľu a pór, necháme si zovrieť vodu na vývar / bujón. V hrnci roztopíme maslo, pridáme nakrájaný pór a cibuľu a pražíme približne 8 minút domäkka.
Potom zalejeme vývarom a privedieme k varu. Vsypeme hrášok a varíme asi 6 minút, kým hrášok nezmäkne. Zložíme z ohňa, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú mätu. Polievku po častiach nalejeme do mixéra a rozmixujeme. Vrátime späť do hrnca, prilejeme smotanu a dôkladne premiešame.
Plátky toastového chlieba pokrájame na drobné kocky, alebo ak sa vám chce trošku hrať, môžete z neho vykrojiť drobnými vykrajovátkami napríklad drobné srdiečka. V panvici rozpustíme lyžicu masla a spolu s pretlačeným strúčikom cesnaku na ňom krutónky opečieme. Polievku servírujeme s krutónmi a ozdobíme lístkami mäty.