KVASAK_NA HORUCE LETO_MOJEJ BABKY*****
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
uhorky,kôpor,soľ,voda,konček čierneho chleba
POSTUP PŘÍPRAVY
Do 5 litrovej fľaše dáme umyté, prekrojené uhorky,vložíme umytý kôpor-nešetríme,zalejeme prevarenou vychladenou vodou,pridáme toľko soli,aby sme cítili,že je voda slaná.Nakoniec vložíme konček čierneho chleba-starší podporí kvasenie.Zakryjeme servítkou a dáme vykvasiť na okno.Trvá to asi 5-7 dní,záleží od teploty.Uhoriek stačí 4-5 kusov,kôpor má byť aj s kvetom,nielen vniatka.
Po vykvasení odložíme do pivnice alebo chladničky .Precedený a vychladený je výborný na zahasenie smädu.
Babka ho robievala do súdka na kapustu a mávala ho v pivnici.Bol to taký dedinský nápoj bohov,slaný a s vôňou kôpru.
Ach ,tá moja sentimentalita.