Opitá pomarančovo-černicová bábovka ******

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
treba si nachystať pod ruku: FORMA: tuk a hrubá múka na vymastenie formy * CESTO: 1/2 hery * 3 veľké vajcia od slepičky veľkoznášalky * 1 vanilkový cukor * 200 g polohrubej múky * 200 g práškového cukru * 6 PL mlieka * 1/2 balíčku prášku do pečiva * kôra z 2 pomarančov * kôra z 1 pomaranča * FORMA: najlepšie vencová, ak nemáte, použite klasickú bábovkovú formu * NA OPITIE BÁBOVKY: 1 dcl vody * 1 dcl rumu - alebo umu :-) * 4 PL cukru * šťava z 2 pomarančov * šťava z 1 citróna *
POSTUP PŘÍPRAVY
Milé dievčence, dlho som sa tu na stránkach varenia neukázala, tak sa vraciam po dlhšej dobe :-))), rozhodla som sa podeliť sa s Vami o tento super recept, dnes mi ho návšteva vychválila do nebies. Jedná sa o ovocnú bábovku z treného cesta, ktorú po vyklopení namočíte do šťavy z rumu, pomarančov a citróna, aby ju vsiakla a bola celkom pripitá. Bábovka zavoňala vianočnou atmosférou.... až mi bolo ľúto, že Vianoce zaklopú až o niekoľko týždňov...
 |
1. Ako úvodnú prácičku zvoľte jednoduché vymazanie formy tukom a posypte ju hrubou múkou. Najlepšie na tento druh koláča sa hodí vencová forma, aby sa pri namočení dole papuľkou do rumu nezdeformovala. Vencovú formu nemám, vyskúšala som tento recept aj v bábovkovej forme, úspech ten istý. |
 |
2. Ovocie sa najlepšie hodí bobuľovité, ak máte mrazené, dajte ho rozmraziť pri izbovej teplote. |
 |
3. Do misy dajte polovičku Hery a rozklepnite tri vajíčka. Nechajte ich vkľude odpočívať, pokiaľ nebudú mať rovnakú izbovú teplotu, aby sa lepšie pri šľahaní spojili dohromady. |
 |
4. Heru s vajíčkami vyšľahajte šľahačom do peny, potom pridajte vanilkový cukor, |
 |
5. ... práškový cukor.... pridajte 200 gramov - ja som pridávala iba od oka... |
 |
6. potom pridávajte múku.... |
 |
7. mlieko.... iba 6 polievkových lyžíc - neurobte cesto tekutejšie, trené cesto má byť husté, ktoré zarovnáte vo forme "zarovnávačom" :-)))))) |
 |
8. Nakoniec pridajte prášok do pečiva. |
 |
9. Na jemnom strúhadle nastrúhajte kôru z dvoch vyumývaných pomarančov a citróna - ovocie vydrhnite kefkou pod horúcou vodou, chemicky neošetrené ovocie sotva dostanete niekde kúpiť.... |
 |
10. ... a opatrne ju vmiešajte do cesta... |
 |
12. Ovocie jemne poprášte hrubou múkou a natriasaním ho obaľte v múke, |
 |
13. a ovocie vmiešajte do cesta. |
 |
14. Cesto rozotrite do formy a upečte pri teplote asi 180 stupňov - takých 50 minút. |
 |
15. Aby bola bábovka opitá, musíme ju opiť. Do väčšej rajnice, kam sa priemerovo zmestí bábovka, dajte deci vody, |
 |
16. pridajte rum, |
 |
17. kryštálový cukor, |
 |
18. odšťavené pomaranče a citrón, |
 |
19. a uvarte po bod varu. Bábovku upečte, nechajte úplne vychladnúť, |
 |
19. vyklopte ju a ponorte do rumovo-pomarančovej šťavy. Nechajte ju navsiaknuť, |
 |
20. a postup zopakujte aj zo spodnej strany. |
 |
21. Bábovku som strčila na hodinku do chladničky. Výborne chutila so šľahačkou. |