Opitá pomarančovo-černicová bábovka ******



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

treba si nachystať pod ruku: FORMA: tuk a hrubá múka na vymastenie formy * CESTO: 1/2 hery * 3 veľké vajcia od slepičky veľkoznášalky * 1 vanilkový cukor * 200 g polohrubej múky * 200 g práškového cukru * 6 PL mlieka * 1/2 balíčku prášku do pečiva * kôra z 2 pomarančov * kôra z 1 pomaranča * FORMA: najlepšie vencová, ak nemáte, použite klasickú bábovkovú formu * NA OPITIE BÁBOVKY: 1 dcl vody * 1 dcl rumu - alebo umu :-) * 4 PL cukru * šťava z 2 pomarančov * šťava z 1 citróna *

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé dievčence, dlho som sa tu na stránkach varenia neukázala, tak sa vraciam po dlhšej dobe :-))), rozhodla som sa podeliť sa s Vami o tento super recept, dnes mi ho návšteva vychválila do nebies. Jedná sa o ovocnú bábovku z treného cesta, ktorú po vyklopení namočíte do šťavy z rumu, pomarančov a citróna, aby ju vsiakla a bola celkom pripitá. Bábovka zavoňala vianočnou atmosférou.... až mi bolo ľúto, že Vianoce zaklopú až o niekoľko týždňov...

1. Ako úvodnú prácičku zvoľte jednoduché vymazanie formy tukom a posypte ju hrubou múkou. Najlepšie na tento druh koláča sa hodí vencová forma, aby sa pri namočení dole papuľkou do rumu nezdeformovala. Vencovú formu nemám, vyskúšala som tento recept aj v bábovkovej forme, úspech ten istý.
2. Ovocie sa najlepšie hodí bobuľovité, ak máte mrazené, dajte ho rozmraziť pri izbovej teplote.
3. Do misy dajte polovičku Hery a rozklepnite tri vajíčka. Nechajte ich vkľude odpočívať, pokiaľ nebudú mať rovnakú izbovú teplotu, aby sa lepšie pri šľahaní spojili dohromady.
4. Heru s vajíčkami vyšľahajte šľahačom do peny, potom pridajte vanilkový cukor,
5. ... práškový cukor.... pridajte 200 gramov - ja som pridávala iba od oka...
6. potom pridávajte múku....
7. mlieko.... iba 6 polievkových lyžíc - neurobte cesto tekutejšie, trené cesto má byť husté, ktoré zarovnáte vo forme "zarovnávačom" :-))))))
8. Nakoniec pridajte prášok do pečiva.
9. Na jemnom strúhadle nastrúhajte kôru z dvoch vyumývaných pomarančov a citróna - ovocie vydrhnite kefkou pod horúcou vodou, chemicky neošetrené ovocie sotva dostanete niekde kúpiť....
10. ... a opatrne ju vmiešajte do cesta...
12. Ovocie jemne poprášte hrubou múkou a natriasaním ho obaľte v múke,
13. a ovocie vmiešajte do cesta.
14. Cesto rozotrite do formy a upečte pri teplote asi 180 stupňov - takých 50 minút.
15. Aby bola bábovka opitá, musíme ju opiť. Do väčšej rajnice, kam sa priemerovo zmestí bábovka, dajte deci vody,
16. pridajte rum,
17. kryštálový cukor,
18. odšťavené pomaranče a citrón,
19. a uvarte po bod varu. Bábovku upečte, nechajte úplne vychladnúť,
19. vyklopte ju a ponorte do rumovo-pomarančovej šťavy. Nechajte ju navsiaknuť,
20. a postup zopakujte aj zo spodnej strany.
21. Bábovku som strčila na hodinku do chladničky. Výborne chutila so šľahačkou.