Celozrnné pečivové paličky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
* 1 šálka hl.múka špeciál * 1 šálka celozrnná múka / alebo hl.špaldová, prípadne chlebová múka/* 175 ml vlažnej voda * štipka šafránu /nepovinné/ * 2 ML bazalka * 1 ML soľ * 1 ML kr.cukor * 1/3 z kocky droždia * 3 PL oliv.olej *
POSTUP PŘÍPRAVY
... také pečivové paličky - mojim deťom sa veľmi páčila táto obmena klasického pečiva ku šalátiku ...
 |
ak máme doma šafrán - zalejeme ho 1 PL vriacej vody a necháme postáť 10 min ... ak ho nemáme, tento krok vynecháme |
 |
- celozrnnú múku si preosejeme cez asi takéto veľké sítko ... tak táto finta od Janička je super, ... tak aby sme preosiatej múky mali 1 šálku ...................... / a vačšie kusy čo nám zostali vrátime naspať do vrecka k múke /to možeme kľudne neskor použiť pri pečení iného koláčika a pod/ |
 |
- do misky dáme i hladkú múku, soľ, cukor, ol.olej, bazalku |
 |
- prilejeme teplú vodu, odstáty šafrán a rozdrobíme droždie ..... tú vodu prilievame postupne, lebo každá múka jej absorbuje inak, ja som použila tých 175 ml ako som napísala |
 |
- hneď vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme kysnúť 1 hod |
 |
- vykysnuté prenesieme na pracovnú dosku, kde ho ešte raz ručne prehnetieme, aby sa prevzdušnilo |
 |
- nožíkom porozdeľujeme na caa 13 dielikov |
 |
- ušúľame paličky a odkladáme na plech s papierom na pečenie, kde ich necháme podkysnúť aspoň kým sa zohreje rúra |
 |
- potom ich potrieme zmesou z vody a štipky soli, možeme posypať troškou sezamových zrniečok, alebo vločkami a dáme piecť - teplota 200 stupňov na caa 10 min /sledovať/ ..................... |
 |
- upečené |
 |
a takto vyzerajú v priereze ... my sme ich bombali s Janíčkovým vajíčkovým šalátom ... |
 |
.. chutia podobne ako grahamové pečivko ..... namiesto celozrnnej múky možete použiť i chlebovú múku /z Kauflandu napr, alebo i čisto hladkú, alebo i špaldovú hladkú/ |