MOUSSE Z BIELEJ ČOKOLÁDY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 ml smotany na šľahanie, 200 g bielej čokolády, 150ml mlieka, 50 g cukru, 1 vanilková tobolka (struk), 2 žĺtky, 10 g hladkej kukuričnej múky

POSTUP PŘÍPRAVY

Pripravíme si vanilkový krém:
1. Mlieko zmiešame s cukrom. Pridáme doň kaviár z rozrezanej vanilkovej tobolky a aj samotnú tobolku. Spolu to zohrievame na ohni tesne pod bod varu (Nesmie to vrieť!). Necháme postáť aj 20 minút, aby sa vôňa vanilky čím najviac vylúhovala. Potom tobolku vyberieme.
2. Do misky dáme žĺtky, kukuričnú múku a zľahka to premiešame.
3. Potom žĺtkovú hmotu pomaly vmiešavame do mlieka (musí byť teplé, ak vychladlo, znova ho zahrejeme). Dobre miešame, aby sa žĺtky nezrazili.
4. Ďalej miešame na miernom ohni, až kým krém nezhustne, čo môže trvať aj niekoľko minút.
5. Stuhnutý krém necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

Dokončenie:
1. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha.
2. Bielu čokoládu roztopíme nad parou. Zytočne ju nemiešame, aby sa nezrazila.
3. Do roztopenej čokolády primiešame vychladnutý vanilkový krém a šľahačku.
4. Celú zmes vylejeme do kovovej nádoby a necháme aspoň 1 hodinu postáť v chladničke.
5. Podávame s ovocím - najlepšie s niečím menej sladkým, ako sú čučoriedky, černice.

Poznámka:
1. Ja som miesto obyčajného cukru použila domáci vanilkový, aby sa vôňa znásobila - (postup na domáci vanilkový cukor mám v receptoch).
2. Marcel Ihnačák uvádza vmiešavať žĺtky do mlieka, ja to robím naopak - mlieko pomaly vlievam do žĺtkov, ľahšie sa mi to tak rozmieša.
3. Nemám kukuričnú múku, tak som dala 10 g polohrubej múky. A bielu čokoládu v našom malom obchodíku nemali, tak som dala bielu čokoládovú polevu.
4. Je to taká sladká mňamka, ktorá mi pripomína chuť jesienky...