Vanilkovo-smotanová torta na letné dni



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS: 4 vajcia, 4 lyžice polohrubej múky, 4 lyžice domáceho vanilkového cukru, 1 lyžica kakaa, 1-2 lyžice vlažnej vody, 1 lyžička vanilkového extraktu, 1 prášok do pečiva, džem na potretie korpusu, PLNKA: 1 smotana na šľahanie, 2 pochúťkové smotany, 5-6 lyžíc domáceho vanilkového cukru, 1 vanilková tobolka (vanilkový struk), 1 stužovač šľahačky (Dr. Oetker Smeta-fix), ovocie podľa chuti (banán, mandarinky, čučoriedky, jahody), POLEVA: 1 červené tortové želé (Dr. Oetker), 250 ml vody, 2-3 lyžice cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

KORPUS:
1. Predhrejeme si rúru na 170 °C.
2. Z bielkov vyšľaháme sneh.
3. Žĺtka zmiešame s múkou a cukrom, k tomu potom pridáme kakao, vodu, vanilkový extrakt a prášok do pečiva. Všetko spolu dobre premiešame. Potom do tej hmoty postupne a zľahka vmiešavame sneh.
4. Zmes vylejeme do tortovej formy (priemer 26cm) a pečieme na 170 °C cca 20 minút.
5. Po upečení a miernom vychladnutí korpus potrieme džemom.

PLNKA:
Zatiaľ, kým sa korpus pečie, pripravíme si plnku:
1. Do smotany na šľahanie vmiešame stužovač a spolu to vyšľaháme.
2. Potom do šľahačky vmiešame dve pochúťkové smotany, cukor a vanilkový kaviár (semienka z rozrezanej vanilkovej tobolky). Všetko spolu dobre premiešame.


DOKONČENIE:
1. Na upečený, džemom potretý korpus dáme vanilkovo-smotanovú plnku.
2. Na plnku naukladáme kúsky ovocia - podľa vlastnej chuti a fantázie.
3. Tortu vložíme do chladničky.
4. Pripravíme si polevu - tortové želé podľa návodu: Obsah sáčku zmiešame s 2-3 lyžicami cukru, pridáme 250 ml vody a dôkladne premiešame. Za stáleho miešanie privedieme k varu a varíme ešte asi 1 minútu. Odstavíme a za občasného miešania necháme vychladnúť.
5. Keď je želé vlažné, zalejeme ním ovocie na torte.
6. Tortu zase vložíme na minimálne 2-3 hodiny do chladničky.

POZNÁMKY:
1. Ak nemáte domáci vanilkový cukor, použite kryštálový, ale miesto 1 lyžice pridajte 1 balíček syntetického vanilínového cukru. Ale domáci vanilkový cukor si ľahko vyrobíte, postup mám v receptoch.
2. Ak používate stužovač na želatínovej báze, nikdy tortu nedávajte do mrazničky - po vybratí z nej a by sa plnka roztiekla, želatína by sa zmenila na hrčky a vodu...

..detail torty...
...celá torta...