Orechová torta s parížskou plnkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na 1 korpus: (do menšej tortovej formy priemeru 23-24 cm)
5 vajec, 150 g kryštáľového cukru krupica, 75 g mletých orechov, 20 g kakaa, 2 polievkové lyžice polohrubej múky, 1 čajová lyžička sódy BB ***************Na ochutenie korpusov: ľubovoľný lekvár (najlepšie pikantný ríbezľový) zriedený ovocným čajom ochuteným cukrom.
Upečieme 2 korpusy.

************************

Plnka: 400 g šľahačkovej smotany (30 alebo 33%), 100 g várovej alebo horkej čokolády, 100 g kryšt. cukru, 80 g kakaa, 375 g masla alebo Palmarinu alebo Hery alebo..... čo zvyknete použiť na plnku.

Poleva: čokoláda, cera, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

viď obrázkový postup

pripravíme si suroviny...
...z bielkov a kryštáľového cukru vyšľaháme tuhý sneh, pridáme rozšľahané žĺtka...
...mleté orechy, kakao, polohrubú múku a sódu BB zmiešame dokopy...
...všetko pridáme do žĺtkovej peny a dôkladne ručne (nie mixérom) zmiešame dokopy...
...boky tortovej formy potrieme olejom a posypeme múkou, dno treba vystlať papierom na pečenie, vylejeme cesto na piškótu a rovnomerne roztrieme...
...dáme do vyhriatej rúry a pečieme na 190 stupňoch. Čas som si nestopla, takže necháme v rúre pokiaľ sa neupečie :-) (okraje sa musia oddeľovať od formy).
...korpus vyberieme z tortovej formy a položíme na dosku hore nohami, aby sa nám trochu vyrovnal vrch...
...tortové korpusy prerežeme ostrým nožom na polovicu, každý korpus polejeme masou lekvár+čaj...
... sladkú smotanu necháme zovrieť, pridáme várovú čokoládu, cukor, kakao...
...a miešame do zhustnutia... necháme vychladiť, občas premiešame...
..vychladnutú smotanovú masu vyšľaháme, tak isto vyšľaháme maslo a spojíme dokopy... a máme plnku...
...plnku natrieme na korpusy, boky a vrch... dáme do chladničky, lepšie sa bude natierať čokoládová poleva...
...ja som na vrch dala ešte marcipánovú hmotu (2 PL sušeného mlieka, 2 PL práškového cukru, voda 1 PL + podľa potreby), no stačí potrieť čokoládou...
...čokoládou potrieme boky torty...
..dozdobíme podľa fantázie.
..ešte jeden tip: z kartónu si vystrihneme kruh podľa korpusu a naň dáme prvý korpus, potom spájame plnkou. S tortou sa bude lepšie manipulovať a nedokrájame tácku. Dobrú chuť!