Babkine Bratislavské Rožky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

120 g masla, 20 g práškového cukru, 2 žĺtky, soľ, 20 g droždia, 300 g polohrubej múky, 1 dcl mlieka, tuk na vymastenie plechu, 1 vajce na potretie.
Orechová plnka: 200 g orechov, 200 g kryštálového cukru, 1 dcl mlieka, citrónová kôra.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto bratislavské rožky sú lahučké ako bavlnka a ich príprava je naozaj jednoduchá.

1. Maslo s cukrom vymiešame do peny, pridáme žltky, soľ a vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z trošky mlieka, cukru, 1 lyžice múky a droždia. Potom pridáme múku a s vlažným mliekom vypracujeme cesto.
2. Cesto necháme asi pol hodiny vykysnúť (môže byť aj menej). Poznámka: Po vykysnutí cesta a vytvarovaní rožkov už cesto na plechu nenechávame podkysnúť.
3. Orechová plnka: Cukor pomiešame s pomletými orechmi a zalejeme teplým mliekom.
Samozrejme plnky sa dajú obmieňať, napr. maková alebo ak chcete niečo naozaj špeciálne my sme doma skúsili tzv. Loukoumia čo sú grécke želatínové sladkosti. Myslím, že by sa to dalo nahradiť aj želatínovými cukríkmi.
4. Pridáme citrónovú kôru a vymiešame. Treba dbať na to aby plnka nebola riedka inak by pri pečení vytekala zo strán.
5. Rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm. Vykrojíme s vykrajovačom na šišky. Na kraj koliečka dáme náplň a zvinieme do tvaru rožkov. Na vymastenom plechu alebo na plechu na ktorý sme dali papier na pečenie potrieme žĺtkom a necháme v stredne vyhriatej rúre čo je asi 180 stupňov upiecť.
Hotové rožky ešte posypeme práškovým cukrom a môžeme sa do nich pustiť..... Dobrú chuť