Najlepšia polievka na svete - jarná zeleninková



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zelenina: mrkva, kaleráb, petržlen, zeler, hrášok, karfiol, brokolica, mladá cibuľka a zväzok petržlenovej vňate. Halušky: detská krupica, vajíčko Dochucovadlá: soľ, mleté korenie, solčanka (príp. bujón), troška masla, alebo kačacej masti

POSTUP PŘÍPRAVY

Túto polievku všetci milujeme...je pre nás najlepšia na svete, je ako od maminky ,o)
Vždy keď je niekto doma chorý - ale nielen vtedy - tak varíme túto polievku, ktorá u nás funguje ako elixír zdravia ,o)
Najlepšia je z mladučkej sladučkej zeleninky, ktorá už začína byť v záhradkách či v obchode.

Pripravíme si zeleninu - očistíme, umyjeme.
Zeleninku si nakrájame - kto má ako rád - ja som dnes zvolila kocky cca vo veľkosti hrášku. Niekedy robím kolieska, niekedy pásiky... podľa chuti - zeleninku možno aj nastrúhať (hlavne keď deti nechcú jesť zeleninu - ale s touto mladučkou sladučkou to nezvyknem robiť.
Jednu mrkvu si na jemno na strúhadle nastrúhame a na troške masla, alebo kačacej masti (tá je výborná keď je obdobie kašľov) ju podusíme. Mrkvička pustí šťavu a tá da polievke nádhernú žltú farbu - bude krásne žltá ako silná slepačia polievka.
Asi po 5-10 minútach do nastrúhanej mrkvy vysypeme nakrájanú zeleninku - zatiaľ len koreňovú, tá potrebuje trochu viac času aby zmäkla.
Zatiaľ kým sa dusí koreňová zelenina tak si nakrájame na menšie ružičky karfiol a brokoličku. Z petržlenovej vňate a mladej cibuľky spravíme "kytičku".
Do koreňovej zeleniny pridáme hrach.
Zalejeme vodou a pridáme soľ, solčanku, trošku mletého čierneho korenia. Kto má rád, kľudne v tejto chvíli môže pridať zeleninový bujón.
Pridáme karfiol, brokolicu a viazaničku z vňate a cibuľky.
Kým sa varí zeleninka, pripravíme si cesto na halušky. Do misky nasypeme detskú krupicu, pridáme trošku soľ, solčanku a vajíčko (podľa množstva - ja som robila "kotol" polievky, tak som dala 2 vajíčka)
Suroviny na halušky spracujeme na hladké cesto.
Asi 10 minút po tom ako po pridaní karfiolu do polievky začala polievka vrieť, začneme robiť halušky - čajovou lyžičkou naberáme halušky a ponorením hádžeme do polievky - cesto sa tak nelepí na lyžicku.
Halušky v polievke varíme cca 15-20 minút. Uvarené krásne vyplávajú na povrch polievky.
Keď polievku zložíme z ohňa, tak do nej vsypeme nakrájanú petržlenovú vňať.
Petržlenovú vňať môžeme pridať aj zvlášť do naložených tanierov. Toto je porcia pre mňa - v mojej najsamobľúbenejšej miske - milujem, keď môžem cez sklo vidieť všetky tie farbičky zeleninky v polievke... No a je to hotovo. Dobrú chuť.