Slavonické koláčiky plnené tvarohom a s výbornou jabĺčkovou plnkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

50 dkg polohrubej múky, 3 lyžice práškového cukru, štipka soli, 5-6 lyžíc rozpusteného masla, cca 2 dcl vlažného mlieka, 1 žĺtok, 3 dkg kvasníc, nastrúhaný muškátový oriešok + nastrúhaná citrónová kôra. Na tvarohovú plnku: 250 g tvarohu z alobalu, 2 žĺtka, cukor podľa chuti, vanilkový cukor. Jabĺčková plnka: 2 - 4 jabĺčka nakrájané na kocky, cukor podľa chuti, Zlatý klas. Na drobenku: maslo, hrubá múka, cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Viď obrázkový postup.

Tento recept mám z českého MMB od ID 33716 calexaci. Píše, že ich má od babičky. Neľutujem, že som ich vyskúšala, pretože sú to výborné koláčiky, istotne som ich nepiekla posledný krát.

Múku dáme do misy, pridáme cukor, droždie a mlieko. Necháme vykysnúť kvások. Po jeho vykysnutí pridáme ostatné suroviny, ktoré idú do cesta a vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu kysnúť.
Keď je cesto vykysnuté, tak pomocou lyžice odoberáme kúsok cesta, ktoré naplníme tvarohovou plnkou.
Vytvarujeme koláčiky.
Koláčiky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte pokysnúť.
Potom do každého koláčika urobíme jamku. Ja som si pomohla "dulkovačem", ktorý som dostala od kamarátky Marienky.
A tu je už môj vynikajúci pomocník. S ním sú jamky v koláčikoch urobené raz - dva.
Keď máme v každom koláčiku urobenú jamku, tak ich potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Do kažkadej jamky pridáme jablkovú plnku.
Takto vyzerá naplnený koláčik.
Každý koláčik posypeme drobenkou a dáme piecť. Ja som piekla na 180 C. Drobenku pripravíme z masla, hrubej múky a cukru.
Príprava tvarohovej plnky: tvaroh dobre vyžmýkame v čistom plátenku, aby sme odstránili prebytočnú vodu, pridáme dve žĺtka, vanilkový, práškový cukor a dobre vymiešame.
Príprava jablkovej plnky: olúpané jablká nakrájame na kocky, ja som pridala aj trocha rebarbory. Dáme do hrnca, pridáme trocha vody a dusíme - pozor nie úplne do mäkka, lebo chceme, aby v plnke ostali kúsky jabĺčok. Keď sú už udusené, pridáme cukor podľa chuti a zahustíme Zlatým klasom, ktorý sme rozmiešali v troške vody. Necháme vychladnúť a potom rozmixujeme, ale pozor nerobíme pyré, mali by sme tam mať kúsky jabĺk.