Slavonické koláčiky plnené tvarohom a s výbornou jabĺčkovou plnkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
50 dkg polohrubej múky, 3 lyžice práškového cukru, štipka soli, 5-6 lyžíc rozpusteného masla, cca 2 dcl vlažného mlieka, 1 žĺtok, 3 dkg kvasníc, nastrúhaný muškátový oriešok + nastrúhaná citrónová kôra. Na tvarohovú plnku: 250 g tvarohu z alobalu, 2 žĺtka, cukor podľa chuti, vanilkový cukor. Jabĺčková plnka: 2 - 4 jabĺčka nakrájané na kocky, cukor podľa chuti, Zlatý klas. Na drobenku: maslo, hrubá múka, cukor
POSTUP PŘÍPRAVY
Viď obrázkový postup.
Tento recept mám z českého MMB od ID 33716 calexaci. Píše, že ich má od babičky. Neľutujem, že som ich vyskúšala, pretože sú to výborné koláčiky, istotne som ich nepiekla posledný krát.
 |
Múku dáme do misy, pridáme cukor, droždie a mlieko. Necháme vykysnúť kvások. Po jeho vykysnutí pridáme ostatné suroviny, ktoré idú do cesta a vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu kysnúť. |
 |
Keď je cesto vykysnuté, tak pomocou lyžice odoberáme kúsok cesta, ktoré naplníme tvarohovou plnkou. |
 |
Vytvarujeme koláčiky. |
 |
Koláčiky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte pokysnúť. |
 |
Potom do každého koláčika urobíme jamku. Ja som si pomohla "dulkovačem", ktorý som dostala od kamarátky Marienky. |
 |
A tu je už môj vynikajúci pomocník. S ním sú jamky v koláčikoch urobené raz - dva. |
 |
Keď máme v každom koláčiku urobenú jamku, tak ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. |
 |
Do kažkadej jamky pridáme jablkovú plnku. |
 |
Takto vyzerá naplnený koláčik. |
 |
Každý koláčik posypeme drobenkou a dáme piecť. Ja som piekla na 180 C. Drobenku pripravíme z masla, hrubej múky a cukru. |
 |
Príprava tvarohovej plnky: tvaroh dobre vyžmýkame v čistom plátenku, aby sme odstránili prebytočnú vodu, pridáme dve žĺtka, vanilkový, práškový cukor a dobre vymiešame. |
 |
Príprava jablkovej plnky: olúpané jablká nakrájame na kocky, ja som pridala aj trocha rebarbory. Dáme do hrnca, pridáme trocha vody a dusíme - pozor nie úplne do mäkka, lebo chceme, aby v plnke ostali kúsky jabĺčok. Keď sú už udusené, pridáme cukor podľa chuti a zahustíme Zlatým klasom, ktorý sme rozmiešali v troške vody. Necháme vychladnúť a potom rozmixujeme, ale pozor nerobíme pyré, mali by sme tam mať kúsky jabĺk. |