Domáca majonéza resp. tatarská omáčka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 vajíčka * olej * NA DOCHUTENIE: 1PL soli * horčica * cibuľa * 1 PL octu * 1 PL kryštálového cukru * MČK
POSTUP PŘÍPRAVY
Výroba domácej majonézy alebo tatarskej omáčky Vám zaberie až 5 minút z Vášho drahocenného času. Toto množstvo používam asi na 1 liter tatarskej, do šalátu asi na 3-4 kg zemiakov.
 |
1. Do mixéra na najsilnejšie obrátky šupnete tri celé vajíčka. Za svet si neviem spomenúť, ako som odfotila túto fotku. Čo som mala foťák na hlave??? Alebo v zuboch? |
 |
2. Cez redukciu lejete opatrne olej, keď nemáte redukciu, lejte pomaličky, samozrejme za predpokladu, že ste už mixér zapli. Vajíčka sa vyšľahajú s olejom do úplného zhustnutia, musíte to robiť pomaly, a sledovať v mixéri situáciu. Spotrebujete asi 1- 1,5 dcl oleja na jedno vajíčko. |
 |
3. Keď sa Vám v mixéri urobí vzduchová bublina, znamená to, že majonéza je vyšľahaná a viac oleja by sa už nespojilo s vajíčkami. |
 |
4. Správna hustota majonézy. Zatiaľ nemá žiadnu chuť, tak z nej urobíme tatarskú omáčku. Ak chcete iba majonézu,už ju iba osoľte. Ja robievam na zemiakový šalát tatarskú omáčku, je redšia a zemiaky sa jej pekne napijú a vtedy nemá šalát konkurenciu. Zvlášť na Vianoce :-)) |
 |
5. Pokračujeme ďalej, zapnite mixér a hoďte do majonézy celú cibuľu. Ak nemáte radi cibuľu v tatarskej omáčke, nedávajte ju tam, ale bez cibule to už nie je to pravé orechové. |
 |
6. Pridajte lyžicu horčice.... |
 |
7. ..... lyžicu soli ..... |
 |
8. okoreňte mletým čiernym korením..... |
 |
9. ... dosypte lyžicu kryštálového cukru... |
 |
10. ................ a opatrne lyžicu octu. Toť vsjo. Tatarská je na svete. |
 |
11. Túto tatarskú omáčku používam hlavne na zemiakový šalát, ale nebránim sa ani 1/2 litríku k hranolkám :-)))) Za predpokladu, že nasledujúci mesiac nič nezjem. |