CHLIEB A DALAMANKY_TRI DRUHY MUKY_SO ZEMIAKOM*****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hladká múka špeciál,30 dg celozrnná špeciál stredná,20 dg rážna múka celozrnná,2 pl soľ,1 čl cukor,1 kocka droždie,1 pl rasca,3 stredné zemiaky,voda podľa potreby

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky pokrájame na drobné kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka.Múku preosejeme,pridáme soľ,rascu,cukor a droždie.Uvarené zemiaky pretrieme cez sitko a do múky vlejeme aj vodu,v ktorej sme ich varili.Najprv premiešame vareškou,potom poriadne vypracujeme rukou.Necháme 2-3 hodiny kysnúť,občas do cesta šťuchneme,aby padlo a znova vykyslo.Na dosku vsypeme hladkú múku,cesto na ňu vyklopíme a opatrne obalíme v múke.Preložíme do tvaru obálky,15 minút kysne.Opakujeme 3 krát.Na plech dáme pečiaci papier a cesto ,ktoré sme upravili do tvaru chleba,naň položíme.Teraz ho necháme 30 minút kľudne bublinkovať.Rúru si vyhrejeme,plech dáme na spodnú mriežku a pečieme pri 200 st.asi 15 minút,potom teplotu znížime na 170 st. a dopekáme.V priebehu pečenia si plech vytiahneme a bochník potrieme osolenou vodou.Upečený chlieb vyberieme na mriežku,potrieme slanou vodou a prikryjeme mokrou čistou utierkou,ktorú sme vyžmýkali.Necháme vychladnúť.

Vodu pridávame do cesta podľa potreby,nesmie byť riedke.Zemiaky chlebík zvláčňujú,ale cesto ich pridaním redne,preto múku pridáme aj pri skladaní,aby sa nám nelepilo na dosku.

Nie je to žiadna alchýmia,vedieť upiecť dobrý chlebík,len sa odvážte,ide to aj bez pekárničky.
Prajem vám veľa úspechov pri pečení a uvidíte,že vaši doma to patrične ocenia,ani kúsok neskončí v koši.

DOBRU CHUT

vymiesené cesto
vykysnuté cesto
bublinkuje-rozpráva sa-kysne
dalamánky?kysnú
chlebík kysne
vykysnutý
upečené-do nich som dala sezamové jadierka
mohli byť troška tmavšie
rozkrojená dalamánka
upečený chlebík
už načatý
mäkkúčky
na reze