Jablkovo-rebarborový koláč s tvarohovým krémom a drobenkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Jablkovo-rebarborový kompót: 1 citrón, 0,5 kg jabĺk, 0,5 kg rebarbory, 3 lyžice medu. Tvarohové cesto: 150 g tvarohu, 4 lyžice oleja, 75 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2-3 lyžice mlieka podľa potreby. Krém: 3 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžička citrónovej šťavy, 70 g cukru, 250 g tvarohu alebo ricotty, 2 vrchovaté lyžice detskej krupice. Drobenka: 175 g hrubej múky, 80 g cukru, štipku prášku do pečiva, 1 lyžica mletej škorice, 80 g masla.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na kompót vylisujeme šťavu z citróna. Jablká a rebarboru ošúpeme a nakrájame na kocky. Ihneď pokvpakáme jabĺčka citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Jablká aj s rebarborou dáme do hrnca, pridáme 3 lyžice vody a 3 lyžice medu. Prikryté dusíme cca 8 minút. Kompót precedíme a necháme vychladnúť. Do misy dáme všetky suroviny na prípravu tvarohového cesta a dôkladne spracujeme. Plech vystelieme papierom na pečenie a cesto priamo na plechu vyvaľkáme. Snažíme sa zdvihnúť okraje. Plech by mal byť menší ako klasický. Na krém oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielkov a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, cukor, tvaroh a krupicu vyšľaháme. Potom opatrne primiešame sneh. Túto hmotu natrieme na cesto, po celej ploche uložíme kompót . Z hrubej múky, škorice, cukru, prášku do pečiva a masla vypracujeme drobenku. Drobenkou rovnomerne posypeme koláč a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pomaličky na 160 C cca 50 minút - ale je to individuálne podľa rúry. Po upečení necháme vychladnúť a krájame na kocky.
Recept na tento koláč som získala z časopisu Nejlepší recepty. Kombinácia tvarohu, jabĺčok a rebarbory je výborná.
 |
Z jabĺk, rebarbory, vody a medu uvaríme kompót. |
 |
Kompót dusíme cca 8 minút, potom precedíme a necháme vychladnúť. |
 |
Tvarohové cesto vyvaľkáme priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie. Plech by mal byť o niečo menší ako klasický. |
 |
Žĺtka, citrónovú šťavu, cukor, tvaroh a krupicu spolu vyšľaháme. |
 |
Z bielkov a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej zmesy. |
 |
Krém natrieme na koláč. |
 |
Na celú plochu koláča rovnomerne rozložíme kompót. |
 |
Z múky, škorice, cukru, prášku do pečiva a masla vypracujeme drobenku. Drobenkou posypeme celý povrch koláča. |
 |
Koláčik pečieme pozvoľna pri 160 C. Cca po 50 minútach je upečený. |
 |
Po vychladnutí krájame na kocky. |