Kniha k 85. narodeninám



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Piškótové cesto 2x tmavé, 1x svetlé, nutelový krém, orechový rozvar, broskyne

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: - tmavé- 10 bielkov vyšľahať so štipkou soli takmer dotuha, pozor, nie do štádia, keď sa "láme"- neprešľahať! Pridať 10 PL kryšt. cukru, ešte prešľahať. 10 žĺtkov premiešať v pohári lyžičkou, aby boli nie celistvé, vliať do bielkov, zľahka premiešať- nie veľa! pridať 10 PL polohrubej múky a 1 plnú KL sódy bikarbóny. Nakoniec cez sitko 2 PL kakaa. Zľahka premiešať a upiecť v hlbokom plechu. Upečie sa raz dva a je super nadýchané. Netreba šľahať zvlášť sneh a zvlášť žĺtky s cukrom.
Svetlé cesto - presne ako tmavé, len bez kakaa. Po upečení a vychladnutí prekrojiť dlhým zúbkatým nožom. Lepšie je si cesto upiecť deň vopred, lepšie sa krája.
Plnka- uvariť 1 l mlieka s 2 vanilkami, 110 g zlatého klasu, alebo iného práš. pudingu a nechať dobre vychladnúť. Z vychladnutého stiahnuť "kožu" a krátko rozmixovať. Zvlášť ušľahať 2 Hery s cca 1/2 pohárom práš. cukru- záleží, aké má kto rád sladké. Do Hery pridať 1 nutelu, alebo ten obyčajný tesco čokoládový krém. Dobre prešľahať a po častiach zašľahávať uvarený puding. Plnky je habadej, stačí na tortu veľkosti plechu a nie je mastná. Plniť podľa ľubovôle, potierať pikantným džemom, alebo poliať šťavou z ovocia.
Orechový rozvar: cca 2 dl vody uvariť s 3 PL cukru a 1-2 vanilkami, keď vrie, pridať mleté orechy- aby vznikla riedka kaša. Krátko nechať pobublať a odstaviť. Občas premiešať, kým nevychladne. Zhustne- rozriediť na požadovanú hustotu Rumom. Natierať striedavo medzi pláty pri plnení torty vždy tenko pod plnku.

pred dokončením...
iný pohľad