Vyprážaný karfiol v syrovo-pivovom cestíčku



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 karfiol, šťavu z jedného citróna, olej na fritovanie, 100 g polohrubej múky, 30 g strúhaného tvrdého syra /napr. eidam/, ½ ČL karí korenia, 1 žĺtok, 1 PL roztopeného masla, 1/8 l piva, 2 bielky

POSTUP PŘÍPRAVY

Karfiol očistíme, umyjeme a rozdelíme na rovnako veľké ružičky. Medzitým uvedieme do varu dostatočné množstvo osolenej vody a ružičky karfiolu v nej povaríme. Potom ich vyberieme a necháme dobre odkvapkať. Pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme 10 minút odstáť. V miske zmiešame múku, syr, karí korenie a soľ, primiešame žĺtok, roztopené maslo, pivo a nakoniec tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Fritovací olej zohrejeme na 180 stupňov C. Ružičky karfiolu postupne namáčame v cestíčku a v horúcom tuku vyprážame dozlatista. Kúsky zeleniny vyberieme dierkovanou naberačkou a rozložíme na papierovú utierku. Karfiol podávame poliaty tatárskou alebo holandskou omáčkou. P.S. Ak nemáte zrovna po ruke syr, nič sa nedeje, nemusíte ho tam dať. Takýmto spôsobom sa dá obaľovať nielen karfiol, ale aj napr. žampióny alebo tofu nakrájané na plátky. Kto chce, môže do cestíčka pridať pre chuť aj lyžičku horčice.