Rybie filé s kokosom na orientálny spôsob



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Rybie filé asi 6 kúskov * 3-4 rajčiny * 5 strúčikov cesnaku * zopár olív podľa chuti * strúhaný kokos * cibuľa * olej na dno pekáčika * soľ * MČK * 3 dcl mlieka a 2 PL hladkej múky * 2 vajíčka * 1 dcl bieleho vína * strúhaný syr * 1 PL dijónskej omáčky * PRÍLOHA: celozrnné pečivo, resp. zemiaky na x spôsobov * zeleninový šalát

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto orientálne jedlo je výnimočné hlavne tým, že o svojom orientálnom charaktere môže iba snívať. Obsahuje potraviny, ktoré nie sú pre nás vôbec orientálne, kúpite ich v každom obchode, aj na dobrej čerpacej stanici, v tom lepšom prípade zistíte, že všetky potraviny máte doma a neostáva Vám nič iné, len to vyskúšať. Ale chuťovo je toto jedlo naozaj orientálne. Zmes vína, olív, rajčín, kokosu a dijonskej omáčky je naozaj veľmi zaujímavá, lahodná a prenesie Vás do reštaurácie pre horných desaťtisíc (no tak dobre, preháňam, pre stotisíc). Ak však chcete vyskúšať toto jedlo urobiť Vy, tak by bolo vhodné, keby ste disponovali výborným bielym polosuchým vínom, ktoré vychladíte na druhom schodíku do pivnice vedľa manželových pív, a túto orientálnu baštu spláchnete do svojho žalúdka kvalitným spôsobom.

1. Laura je v pozore prichystaná na varenie, dokonca už aj varí - viď fotku, akurát jej chýba riadna fertucha...
2. Rybie filé si necháme troška rozmraziť. Do väčšej jenskej misy dávam 6 kúskov.
3. Cibuľu si nakrájame na kolieska a nahádžeme na dno pekáča, do ktorého
4. ... ktorého dáme trocha oleja a namiesto strúhanky dajte kokos. Zmena je život. Ak doma nemáte kúpený strúhaný kokos, ale z dovolenky ste si doniesli kokosový orech, tak naozaj neviem, ako ho rozbijete, skúšala som to a úplne bezvýsledne, bol tvrdší ako betón. Keď ho predsa len rozbijete alebo navrtáte zbíjačkou, potom mi napíšte, ako ste ho postrúhali a vysušili. Som veľmi zvedavá na tento technologický postup.
5. Tak teda dobre, nahádžte na dno pekáčika kolieska cibule.
6. Chúdiatko moje maličké, od cibule ju štípali očká, takže eine pause vo varení a ideme utierať očká a vyvetrať sa na luft. Vrátime sa o 5 minút.
7. Rybie filé pokrájame na pásiky,
8. .............osolíme.............. (Laurinka melie morskú soľ)
9. ................ okoreníme .............. (Laurinka melie celé čierne korenie)
10. ..... a vyžmýkame citrón..... Vieš čo, Laurinka, radšej to urobím ja, Tvoja milujúca mamička.
11. Kúsky filé osmažíme na oleji, filé pustí dosť šťavy, takže ho začnete smažiť a skončíte dusením. Šťavu nevylievajte, pôjde do jenskej misy.
12. Pokiaľ smažím/dusím/varím rybie filé, Laura si našla zábavku, ktorá ju veľmi dlho bavila. Schovávala sa pod kuchynskú utierku a hrala sa hru, že práve zmizla. Ja som ju slovne hľadala a bola to schovávačka dňa.
13. Na kolieska cibule nahádžeme osmažené prsty, na to poukladáme nakrájané rajčiny, olivy a cesnak.
14. Takto to vyzerá, keď je v jenskej mise všetko nahádzané, ale vyzerá to ako pekne nedbalo poukladané. Teraz si uvaríme omáčku, ktorou zalejeme orient.
15. Z mlieka a múky si uvaríme hustú kašu, ktorú potom dochutíme. Mlieka dajte asi 3 deci a PL múky.
16. Do uvarenej kaše pridáme soľ, prilejeme výpek, potom ......................
17. .... potom odoláme vypitiu dobrého vína a prilejeme ho do kaše....
18.... pridáme dve celé vajcia, postrúhaný cesnak, alebo prelisovaný...
19. .... lyžicu dijonskej omáčky.....
20. a lyžicu strúhaného kokosu.
21. Zalejeme zmes v pekáči, naukladáme cibuľu...
22. Posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť.
23. Jedlo výborne chutí aj vychladnuté a dokonca mne osobne veľmi chutil aj "dojížďák" - po troch dňoch.