Koláč s pečenými jablkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 200 g hladkej múky, 1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva, 100 g masla, 1 žĺtok, 80 g múčkového cukru. Jablková náplň: 500 jabĺk, 3 bielky, 50 g krupicového cukru, 120 g mandlí, ¼ lyžičky mletej škorice. Krém: 300 ml mlieka, 60 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového pudingového prášku, 250 ml smotany na šľahanie. Dohotovenie: jablko, mandle na ozdobu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:

1. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom, pridáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo, múčkový cukor a žĺtok. Všetko spracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 minút odležať.
2. Jablká olúpeme, zbavíme jaderníkov, rozkrájame na štvrťky, dáme do pekáčiku a podlejeme 50 ml vody. Pečieme 20 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C. Až jablká vychladnú, rozmixujeme ich na hladkú hmotu.
3. Odležané cesto rozvaľkáme na gulatý plát, ktorým vyložíme tortovú formu o priemere 26 cm. Vytvoríme 4 cm vysoký okraj.
4. Bielky vyšľaháme s cukrom na pevný sneh a zmiešame s nastrúhanými mandľami, rozmixovanými jablkami a škoricou. Hotovú jablčnú náplň rozotreme do formy vyloženej cestom. Pečieme v predhriatej trúbe pri 180 stupňoch C asi 30 minút, potom teplotu znížime a dopekáme pri 160 stupňoch C asi 150 minút. Upečený koláč necháme vo forme vychladnúť.
5. Uvaríme hustý puding, necháme za stáleho miešania vychladnúť a rozšľaháme na hladký krém. Smotanu vyšľaháme a obe hmoty premiešame. Natrieme na vychladnutý koláč a dáme do chladničky stuhnúť. Formu opatrne roztvoríme a koláč dozdobíme.