Jogurtový koláč s marhuľami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300 ml bieleho jogurtu, 350 g polohrubej múky, 80 g múčkového cukru, 1 vajce, 1 prášok do pečiva, tuk na vymazanie formy, strúhanka alebo múka na vysypanie formy, 500 g čerstvých marhúľ. Drobenka: 80 g polohrubej múky, 60 g masla, 60 g cukru kryštál, 50 g maku.
POSTUP PŘÍPRAVY
Postup:
 |
1. Vajce rozklepneme do väčšej misy a dobre rozšľaháme. Pridáme biely jogurt, prisypeme múku preosiatu s práškom do pečiva a cukor. Všetko premiešame. |
 |
2. Koláčovú formu vymažeme dôkladne maslom a potom vysypeme strúhankou alebo polohrubou múkou. |
 |
3. Cesto nalejeme do formy a na povrchu uhladíme. Čerstvé marhule umyjeme pod tečúcou vodou, rozpolíme a vykôstkujeme. Keď použijeme kompótované marhule, musíme ich nechať dôkladne odkvapkať. |
 |
4. Polky marhúl ukladáme vedľa seba na koláč tak, aby zostali volné okraje. Múku, maslo, cukor a mak premiešame a prstami premiesime. Pripravíme si tak sypkú makovú drobenku. |
 |
5. Marhuľový koláč posypeme na povrchu pripravenou drobenkou. Vložíme ho do predom vyhriatej trúby a pečeme pri 180 stupňov C asi 25 minút. |