
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
8 bielkov, 280 g prášk. cukru, 110 g mandlí alebo orechov, 120 g polohr. múky, KRÉM: 8 žĺtkov, 140 g prášk cukru, 250 ml smotany na šľahanie, 40 g hl. múky, 250 g masla cca 100-120 ml silnej čiernej kávy /filtrovanej alebo instantnej/ ZDOBENIE: mleté lúpané mandle na obsypanie bokov torty, hmota na vrch torty z penových cukríkov, ozdobné guličky, hostia je okrúhla piškóta poliata bielou polevou.
POSTUP PŘÍPRAVY
Z bielkov a práš. cukru ušľaháme tuhý sneh. Jemne doň primiešame pomleté mandle alebo orechy a múku. Tort. formu potrieme tukom a vysypeme jemnou strúhankou, spodok môžeme vyložiť pap. na peč., cesto do nej vylejeme a dáme piecť do vyhriatej rúry /pri teplote 160 až 170 st. pečieme cca 30 min./ KRÉM: Žĺtky, cukor, smotanu a hl. múku miešame nad parou 20-30min, kým nevznikne hustá kaša. Vychladenú postupne pridávame do rozšľahaného masla a za stáleho miešania prilejeme asi 100 ml kávy /podľa konzistencie krému/. Vychladnutý korpus prekrojíme na tri časti, spojíme krémom a natrieme aj povrch a boky torty. Ozdobíme podľa fantázie.
Sú tu oveľa krajšie torty - cukrárok profesionálok. Môj návod je skôr pre mamičky, ktoré nemajú profesionálne cukrárske pomôcky, ani bohaté skúsenosti so zdobením. Možno som niekomu poskytla inšpiráciu?!