*♥*Ryžový nákyp*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 g guľatej ryže, 2 hrnčeky mlieka (400 ml), trocha soli, 3 PL kryštál.cukru, 1 PL hrozienok, 2 vajíčka, 3 PL masla alebo Flory, 2 PL prášk.cukru, trocha citrónovej šťavy

POSTUP PŘÍPRAVY

Ryžu opláchneme na sitku a dáme ju variť s mliekom, umytými hrozienkami, trochou soli a 1 PL cukru. Varíme nie celkom domäkka, len kým sa vsiakne mlieko, potom odstavíme a necháme prikryté. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z bielkov, štipky soli a trochy citrónovej šťavy šľaháme sneh, do ktorého zašľaháme zvyšný kryšt.cukor. Žĺtky, cukor a maslo vymiešame spolu a premiešame s uvarenou ryžou. Taktiež pridáme vyšľahaný sneh, premiešame a vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej nádoby (ja som to robila v remoske). Dáme zapekať do rozkúrenej rúry asi 12 - 15 minút. Servírujeme vlažné, podlejeme kompótovou šťavou a ovocím. My k tomu máme radi čerešne alebo marhule.