DOMACA SUNKA_AKO PRAZSKA*****

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1,20 kg bravčové pliecko,0,1 l voda,10 gr soľ,12 gr sanitra-rýchlosoľ,1 pl práškový cukor
POSTUP PŘÍPRAVY
Pliecko zbavíme blán a mastného a nakrájame na väčšie kusy.Vo vode rozpustíme cukor,pridáme soľ a sanitru.Premiešame,vylejeme na kocky mäsa a poriadne vmasírujeme,až všetka tekutina zmizne.Do formy na šunku vložíme pevnejší mikroténový sáčok a vkladáme mäso.Utláčame,aby medzi jednotlivými kúskami neboli medzery.Priložíme záklopku,nasadíme pružinu a pevne zavrieme.Odložíme do chladničky na 48 hodín.O dva dni formu vložíme do primerane veľkého hrnca,ktorý naplníme vodou a pomaly varíme.Voda má siahať nie úplne po vrch formy.Pomaly varíme,voda nesmie vrieť,len na dne sa majú robiť bublinky.Varíme dve hodiny.Potom horúcu vodu vylejeme a chladíme studenou vodou.Po 2-3 hodinách formu otvoríme a máme šunku hotovú.Nevyrovná sa jej žiadna kupená,to vám garantujem.
Ja mám formu už strašne dávno,ale určite sa dá kúpiť aj teraz,oplatí sa.
DOBRU CHUT
 |
nakrájané pliecko,soľ,sanitra,voda-zabudla som spraviť roztok,pr.cukor |
 |
forma na šunku |
 |
sanitra-rýchlosoľ |
 |
vo forme-fotené večer |
 |
pružina |
 |
už zatvorená forma |
 |
hotová šunka |
 |
z takto rozkrojenej sa dali krájať tenšie plátky |
 |
posledný pohľad |
 |
raňajky na chalupe |