Zašnurovaný citrónový chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na kvások: 6 PL teplej vody, 1 ČL cukru, 1 1/2 ČL instantného droždia, 1/4 pohára polohrubej múky Na cesto: pripravený kvások + 6 PL kyslej smotany alebo jogurtu, 1/4 pohára zmäknutého masla, 1 vajíčko, 1/4 pohára cukru, 1 ČL soli, 1 ČL vanilkového extraktu, 2 1/2 polohrubej múky, Na plnku: 1/3 pohára čerstvého krémoveho syra (100 g), 2 PL cukru, 2 PL kyslej smotany, 1 ČL citrónovej šťavy, 2 PL polohrubej múky, 1/4 pohára lemon curd (citrónový krém) Na potretie: 1 vajíčko, lyžica vody a hrubý cukor na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento úžasný koláč ma padol do oka na mojom obľúbenom food blogu. Nedal mi spávať, jeho zaujímavý vzhľad ma dostal a povedala som si, že ho musím vyskúšať. To som ešte netušila, že nielen vzhľad ale aj chuť je neskutočná!! Je to jednoducho delikátna mňamka! Tu je originál recept s obrazovym postupom, ak by ste mali zaujem o original ,-) http://smittenkitchen.com/2010/05/braided-lemon-bread/
Ja som do plnku použila kupovaný lemon curd, ale kto sa k nemu nemá ako dostať, nech si ho pripraví podľa tohto receptu od Adriky: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23263

Najprv si pripravíme kvások: V malej miske, alebo vo veľkom pohári zmiešame uvedené ingrediencie na kvások a necháme 10 - 15 minút kysnúť. Keď máme kvások hotový, pripravíme si pekárničku. Do nádoby vlejeme kvások, pridáme kyslú smotanu, maslo, vajíčko, cukor a vanilkový extrakt. Potom pridáme múku a soľ a necháme vypracovať cesto - program "CESTO". Cesto necháme kysnúť 60 až 90 minút, kým nezdvojnásobí objem.
Keď už máme cesto vykysnuté, pripravíme si plnku. V miske vyšľaháme spolu smotanový syr, smotanu, cukor, citrónovú šťavu a múku. Lemon curd necháme zatial bokom.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, premiesime aby sme z neho vytlačili všetok vzduch a vyvaľkáme na obdĺžnik. Tento obdĺžnik pomocou valčeka prenesieme na papier na pečenie - POZOR! toto je veľmi dôležitý krok, lebo naplnený koláč by ste na papier preniesli iba s veľkými ťažkosťami.
Cesto si pomyselne rozdelíme na tri zvislé časti. Do strednej tretiny nanesieme pripravenú plnku. Rozotrieme ju, ale cca 4 cm okraje hore aj dole necháme suché.
Na syrovú plnku natrieme lemon curd - ja som použila cca 3 - 4 vrchovaté lyžice, ale pokojne dajte viac, koláč bude aspoň poriadne šťavnatý.
Teraz si pripravíme bočné tretiny na šnurovanie. Pomocou ostrého hladkého radielka nakrájame bočné tretiny na cca 2,5 cm široké pásy. Ostanú nám 4 kúsky cesta z rohov, tie vyhodíme. Na fotke - takto som začala.
Takto to vyzeralo po narezaní jedného kraju...
...pohľad od dolného konca, už mám nakrájané obidve strany...
pohľad na celý pripravený koláč
A začíname ho "šnurovať". Najprv zahneme stredový horný okraj, aby nám nevytiekla plnka. No a potom začneme striedavo cez seba ukladať jednotlivé pásiky -zľava, sprava, zľava...pekne šikmo, diagonálne tesne vedľa seba.
Tu už pomaly finišujeme. Opäť založíme stredový okraj a pomaly došnurujeme ,-) Konce nejako pekne zahneme pod seba, aby neodstávali.
tu je hotový "zašnurovaný" koláčik
Detail na šnurovaný vzor ,-)
Hotový koláč zakryjeme plastovou fóliou (ja som použila veľký sáčok) a necháme ešte 45 - 50 minút na teplom mieste podkysnúť. Ja som sa ponáhľala, takže môj kysol iba 30 minút. MEdzitým, aspoň 30 minút pred pečením si poriadne vyhrejeme rúru na 190 °C. V mištičke si rozmiešame vajíčko s lyžicou vody a potrieme ním podkysnutý koláč. Potom ho posypeme hrubým cukrom a šupneme do vyhriatej rúry. PEčieme 25 - 30 minút. Môjmu stačilo tých 25 min, pečieme do peknej zlatohnedej farby.
A tu je pohľad na upečený koláčik.
A ešte jeden pohľad.
Tááák a ešte jeden pohľad dovnútra. Koláčik je vďaka plnke, no najmä vďaka lemon curdu neksutočné šťavnatý a svieži. Plnka sa môže rôzne meniť, určite suprové by to bolo s orange curdom, prípadne aj s nejakým ovocím, alebo pudingom. No, v každom prípade je to mňam mňam mňam ,-) musím sa krotiť, aby som ho nezjedla na posedenie ,-)